Jongeling jaza


Eens Klint Istvud zei dat Amerika presenteerde naar de wereld twee groot zhanra - jaz en vestern. Won beroemdheid deelneming aan kovboiskikh films acteur altijd was ruimere bewonderaar jaza - van de muziek, wiens wortels verlopen zich in de diepte van de eeuwen, maar zeker wordend een van de meeste populaire muzikale aanwijzing sovremennosti naar 1940 jaren.

Kwesties omstreeks historische wortels jaza worden langgeleden gedraagd, niettegenstaande praktisch eenstemmige mening welk voor het eerst jaz staal om in Nieuw orleans te bespelen en namelijk er scheen de eerst groot executors van deze richting. Het is mogelijk aangedurfd vertogen die jaz voznik op welke wijze muziek voor chernokozhei gehoorzaal, maar schreef eerst jazovye composities wit executors op.


Khitrospletenie slaat

Het is het is onmogelijk om te zeggen die jaz evoliutsioniroval van ene muzikale stijl. Het oorsprong schrijven aan naar Nieuw orleans daarvandaan die namelijk er tegen het eind XIX eeuwen tsarilo de unieke varieteit van de stijlen toe: Franstalige dansen erfden van frantsuzov - de oprichters van Nieuwe orleans, beweegredenen "wit folka", zavezennogo door immigranten van Old Light welk en vandaag kan worden in het zuiden toestanden (overigens vernomen, enkel muzykovedy handhaven dat principieele vorm jaza - 12-taktovyi blues - verrijst van populaire Schotse melodieen). Wedervoer het en de invloed van de muziek van de blaasorkesten, zonder welk in Nieuw orleans waren niet bied evenmin een teraardebestelling verstrijken. Alle deze eerste beginselen van de invloed van de witte bevolking van het zuiden toestanden van Amerika absorbeerden in ons eigen muzikale wereld afroamerikantsev.


Afrikaanse invloed

Van je welste aantal van de eigenaardigheden van zwarte muziek duidelijk quitte voor de niet-ingewijden. Een daarvan - de emotionele verzadiging van de muzikale cultuur van chernokozhego bevolking: Het is bijvoorbeeld, leitmotivom tserkovnogo pesnopeniya klanken verwachting op het leven na de dood welk zal lange verwachte verlichting van de horrendous voorwaardes van de aanzijn op rabovladelcheskom Zuiden apporteren. Ander aspect is een betekenis van Afrikaanse muzikale tradities.

Het is zoals, Afrikaans heritage rol speelde in de aantrekking jaza naar pentatonike - gamme van 5 niet, waar onderkennend tussen mazhornymi en minornymi tertsiyami tamelijk conventioneel. Door gelijke Afrikaanse invloed kan worden uitgelegd en elk meere vrijje rammel en ritme, hoewel in dat tijdperk geen der de muzikale stijlen van Europa niet impart hen van ruimere betekenis.


Regtaim

Omstreeks de complexiteit van zwarte muziek beer bewijsmateriaal fortepiannye compositie mee de geslachten van "regtaim", eigenaardigheid welk was rvanyi (in Engels "haveloos"), ongelijke ritme ("tijdperk"). Mode op regtaim scheen op het begin van XX eeuw, echter bewonderaars van deze richting is aanzienlijk en vandaag.

Een van de grotste sochinitelei regtaima was Skott Joplin (1868 -1917), wiens pesy populair en vandaag. Het prachtige melodieen en zarazitelnyi ritme beer op gelijke muzikale traditie, waarvan verbouwde jaz.


Maatschappelijke voorwaardes

IN Nieuw orleans op chernokozhikh inwoners was aanzienlijk van de mogelijkheden om te bespelen en om nieuwe stijlen te bekokstoven. Jaarlijks prazdnovanie carnaval werd van vspleskom populaire kunst vergezeld. In 1898 g. Geopend het genodigd hebben kwartaal van rode lantaarns Storivill, waar altijd werden musici. Op een regelmatige basis werden dansen beslecht, om te de veelvoudige aanloop onderhouden van de poort, maar ook, bestonden van je welste aantal van douane, niet voorstelbaar zonder de muziek. Het is bijvoorbeeld, feral processie door alle middelen begeleidde orkest gespeel traurnye vlucht van de trappen mee de straat op de begraafplaats, en onderweg back - gemakkelijke melodieen.


Klank begint worden geordend

Het is begeleidend, in de lange gerende alle kwesties op de wortels jaza niet zo reeds en belangrijke, belangrijkste - deze mensen regelend om alle lopen in gemeenschappelijke grote muzikale stijl aaneen te voegen. Omstreeks hen naar ons geweten een gebeten, met uitzondering kornetista Baddi Boldena (1877 -1931) en trubacha Freddi Kepparda (1890 -1933), agadic musici, artistically erop houdende instrumenten.

Sochinennuiu door hen muziek de groepering speelde van executors op de instrumenten, de meeste komst boven voor shestvuiushchego orkest: Baszanger-viol (dikwijls - chuba), banjo of gitaar en rol, en leidinggevende melodie dukhovaya groepering is een tabakspijp, trombon en klarnet.

Dukhovye instrumenten verrichte beweegreden in vrijje aranzhirovke, perepletaya en zakruchivaya melodicheskie lijn, thema, doorgaans, gedraagde zich tabakspijp, trombon vulde baszanger lede aan en wees wijziging akkordov toe, en moet door het alles dit vitaal klarnet.

Dit klinken verkreeg ruimere populariteit en zavoevalo de menigte van de nageslacht en bewonderaars. Namelijk zodanig muziek is van node was naar mensen - eronder het is mogelijk was potantsevat, zijn lekker was om aan te horen. Eendracht was zeer demurrage, maar toepassing bliuzovykh niet (overgangs op minornye tertsii waar klassieke west traditie schrijft toepassing mazhornykh) imparted naar haar aantrekkelijke nieuwigheid voor, en de ritme van de niemand liet niet onverschillige een of anders toe.


Niet boven dan vermaak

Naar 1911 jaar in Nieuwe orleans werd erkend stijl geordend, bij wie gespeelde duister alsmede witte musici, en die het is mogelijk was om in verschillend instrumentaal aranzhirovkakh te executeren. Deze stijl van stalen om door het woord "jaz" (jazz, op de tijdperken jass), zoals, in de macht van de gemakkelijke manier van de wedstrijd, van de afwezigheid notnoi melding en bonden met musici van Storivillya te noemen. Niettegenstaande de hoogste handigheid van vele executors, dit was populaire gemakkelijke muziek zonder de aanspraken op ergens toe ruimer, dan is eenvoudige vermaak. Door belangrijkste cijfer novoorleanskogo jaza werd trubach Jo "King" Oliver (1865 -1938).


Jaz voetstappen met betrekking tot planeet

Eerst jazovaya melding scheen in 1917 g. In de uitvoering Nika La Rokka (1889 -1961). Na de melding in de februari 1917 g. Pes "Livery Stable Blues" en "Dixieland Jass Band One"-ster, het orkest "Original Dixieland Jass Band" wereldwijde beroemdheid verkreeg. Na meerdere maanden omstreeks nieuwe muziek leerde en Europa, meer dan die, jaz door zavladel de intellects van zelfs professionele klassieke musici aan. Dirizher Ernst Ansermet herdenkt omstreeks dat bewondering welk veroorzaakte hij de wedstrijd heeft van Sydney Beketa (1897 -1959), gastrolirovavshego in Europa in 1919g.


"Worden jazmeny genodigd hebben"

In 1917 g. Voorgekomen ander veelbewogen evenement in gedragse beta's jaza. Verontrust wat militair mariners loon pritonam Storivillya meer tijdperk en machten, dan om training te bestrijden, komandovanie VMF USA bereikte de stopzetting van uveselitelnykh vestigingen, vanwege wat vele musici verbleven buiten de arbeidsplaats. Het is begeleidend, voor de beste zoeken van nieuwe plaats beklijfd even - zo, bijvoorbeeld, op de stoomkokeren, kursirovavshikh met betrekking tot Mississippi, van onbezet kamers voor musici was predostatochno. Enkel osedali in Chicago die eerlang werd het centrum van creatieve handeling voormalig novoorleanskikh jazistov.


In de aandacht centrum

In 20 jaren jaz snel ontwikkelt, wordt elk meer expressivnym. Volgende novoorleanskoi tradities, musici zamelen in ensembles, protrusive in permanente compositie in. Bijzondere rol in het dit speelde Jelli Roll Morton (1890 -1941) die is aanzienlijk van de streven aangehecht hereto, om het jaz-bande was splochennym en buiten de geslagene paadje team.

Pozhalui, meeste belangrijke vernieuwing 20 was ontwikkeling solnoi improvization, namelijk ze werd principieel component jazovoi expressii. Vele musici kwamen de leptu binnen, maar door de zelve merkwaardig cijfer werd, zonder de twijfel, Lui Armstrong (1900 -71). In de puberteit naar hem werd gedragen om paar jaar in het asiel voor de kleur besprizornikov voor de schietpartij in maatschappelijke plaats uit te voeren. Er het beheerste om kornete door te spelen, en eerlang werd om professionele scene te bespelen.

Wat dat tijdperk het bespeelde in de orkest Kinga Olivera in Chicago, maar rond de middelmaat van 20 inzamelde de ensemble welk heette "Hot Five", en later - "Hot Seven".


Creatieve handschrift

Artistically benuttende ritmicheskuiu flexibiliteit jaza, Armstrong gemaakt uniek met betrekking tot de macht van de invloed van het werk. Terzijde van die dingen welk rond de middelmaat van 20 jaren er schreef mee de groeperingen gespeel in novoorleanskom stijl, in 1928 g op. Musicus hielp meerdere plastinok met pianistom Erlom Khainsom (1903 - af83). Deze muziek liet niet nonchalant geen hearer toe. In een van pes - "West End Blues" - klanken solnaya lede, zo veel zavorazhivaiushchaya die, het schijnt, budto tijdperk verstart.

Terzijde van Armstronga was aanzienlijk van en andere lichtende individualiteiten, zijnde verschuldigd waartegen stylistics jaza werden elk meer expressivnoi. Representatief van izyskannogo novoorleanskogo stijl was Sydney Beket prefererende canto-saxofon elk meere verbreid op het moment klarnetu. In elk meer lirichnoi, maar otniud niet naar minder expressieve manier gespeelde grote trubach en kornetist Bix Beiderbek (1903 -31).


Proefnemingen met tenorom

Andere toelating, met behulp van welk "astraal" solisty jaza probeerde naar enchance van vyrazitelnost de muziek, hield in de uitbreiding muzikaal frazeologii in. In de verband jaza deze bedoelde zoek nieuw, elk meer onverwacht garmonii, dan is blijje ongedeeld traditionele akkordy novoorleanskoi scholen.

De leider van deze motie was Koulman Khokins (1904 -69). Het speelde tenor-saxofone - het belangrijkste instrument van elk shestvuiushchego orkest door, zvuchavshem, niettemin, ook zwaar-gewicht, om te beantwoorden aan de gemakkelijke ritme van novoorleanskogo stijl. In jaz-bendakh meer veelgebruikte "minderjarige bratev" tenora - altzanger en canto. Niettemin Khokins de methode bekokstoofde van de wedstrijd gebaseerd op deskundigheid andowments tenora zonder de moeilijkheid om arpejirovannye akkordy over te boeken, namelijk snell om noty voor te alterneren die, om te bespelen meerdere van niet op gelijke tijdperk. Deze technologie kondigde bogateishii potentieel aan want de terugkrijgen van nieuw klinken.

Experimentiruya met de klank tenor-saxofona op zoek naar van node naar hem klank, Khokins de weg voer, protorennomu jazistami anders van 90 jaren van XIX eeuw uit.


Instrumentalisty-voortrekkeren

Voor 20-30-kh de jaren van XX eeuw de karkateristieke blijvend krijgen van de nieuwe vormen van muzikale zelve-uitdrukking terug, otrazivshii de opzuiging van vele populair executors te bekokstoven eigen "firmennoe" klinken. Stalen om nieuwe instrumenten - bijvoorbeeld, udarnaya installatie hoe de grappige rotvent van alle instrumenten van shestvuiushchego orkest te schijnen.

Maar enkel magisters gespeeld jaz op de instrumenten, niet naar innerlijke deze stijl: Jo Venuti (1903 - 78) - op de viool, Red Norvo (kin. 1908) - op xilofone en vibrofone, en vele de unieke klank bekokstoofden op dukhovykh instrumenten. Zodanig creatieve zoek verrees tegen de achtergrond stemmingen naar ukrupneniiu jazovykh ensembles. Een van eerst traditionele instrumentaale vensterramen geprobeerde om aranzhirovshchik Fletcher Khenderson (1897 - te verruimen1952). Naar enkel musici, hoe, bijvoorbeeld, "Diuku" Ellingtonu (1899 -1974) koppend in 20 jaren door de meerdere orkesten van New York, geregeld om zeer tierig beheer methodes door ruimere orkesten te vinden.

Wonderbaar talent Ellingtona zakliuchalsya niet enkel erin unieke geschiktheden van muzikaal stilista en de executor van solnykh leden maar ook in de deskundigheid naar impart naar de ensemble nepovtorimyi muzikaal kolorit. Anders op de voorstadium van de activiteit het prachtig gebruikte masterskoe deskundigheid Babbera Maili (1903 - 32) varirovat surdiny, en virtuoznuiu wedstrijd op trombone "Triki" Sema Nantona (1904 -46). Voor 30 jaren Ellington produceerde de uniek doortimmerd van de orkest, en in 40 met goed gevolg gastroliroval met hem met betrekking tot alle Amerika.


Zegepraal 'groot-'bendov"

In 30 jaren door belangrijke basis jaza gewordene "grote"-bendy', namelijk ruimere orkesten erop houdend obemnym en polifonichnym klinken. In muzikaal plan het meeste merkwaardige team na de orkest Ellingtona was ensemble Uiliama "Kaunta" Beisi (1904 -84). Het technologie van de wedstrijd en aranzhirovki ottachivalas in Kansas-siti, waar was populair gemakkelijk, delicaat sving. De groeperingen van de instrumenten bespeelden herhalende ritmiko-melodicheskie eerste beginselen ("rify") of in de zwenken, of akkompaniruya solnoi leden.

Niettemin elk meer succesrijke commercieel ontpopte orkesten beneden de richting van witte musici, hoe, bijvoorbeeld, ensemble Benni Gudmena (1909 -86). Gespeel mee de geslachten van "sving", wit groot-bendy op de tijdperken geplakt naar traditionele eerste beginselen jazovoi expressii (Benni Gudmen), en door de porie waren vooringenomen naar elk meere zacht verschil (Glenn Miller (1904 -44)).


"Jazomaniya" voor exporteren

In 30 jaren leger adeptov jaza was groot. Enkel executors probeerde om chikagskuiu de school van jaza de staal 20 jaren te weerhouden, andere werden doorgestuurd om nieuwe muzikale uitgebreidheden naar het buitenland te beheersen. Het is bijvoorbeeld, Koulman Khokins met 1934 met betrekking tot 1939 jaar werkte in Europa, waar gebruikte enorme populariteit en maakte tal van archief in de conjunctie met grote Belg gitaristom tsyganskogo herkomsten Jango Reinkhardtom, de bedenker van unieke stijl de menigte van de nageslacht.


Agadic namen jaza

Door het eind van 1930 jaren jaz als daarvoor werd door "de club" muziek, niet van ruim spotje potentieel beschouwd. Het is toch, het genereerde de menigte van genialnykh musici, wiens namen vpisany in muzikale sokrovishchnitsu XX eeuw.

De verschijningen van zodanig grote executors, hoe Billi Kholidei (1915 - 59), vooral naar de begeleiding de musici van de boring van Leicester Yanga, - dit niet enkel muzikaal meesterwerk maar ook proniknovennyi vertelsel omstreeks de bestemming kleur in togdashnem rasistskom en segregirovannom Amerikaanse samenleving, bekwaam rastrogat het meeste smoezelige hart.

Niet mudreno dat liefde van vele musici en pevtsov naar jazu maakte deze stijl internationale muzikale taal.