Byron, Shelli en Pakketen


Door de hartstochtelijke dichtkunst Byron, Shelli en Pakketen, prinadlezhavshie naar romantische richting in Europese kunst, onbeschaamde roep gooiden naar literaire tradities en maatschappelijke tradities.

Byron, Shelli en Pakketen - drietal nakomeling Engelse dichter experimenterend met verschillende aspecten romantizma, van nieuwe richting in Europese kunst op het begin XIX in. Hun dichtkunst respectievelijk is complete hartstocht, uvlechennosti ekzotikoi en preternatural, en subtiel menselijke gewaarwordingen karakteriseert.


Jorj Bairon (1788-1824)

"Het is onmogelijks was om te begrijpen, wanneer het is oprecht", - schreef vriend Jorja Bairona, Medvin uit. En metterdaad, Byron was barriered buiten van de wereld door de verheffing van velikosvetskoi aridity. Naar hem droeg acuut genoegen om sovremennikov te choqueren. Het verschilde, zacht zeggend, door bizar gedrag. Hij is talrijke romans geweest. Maar hart thuisgehoord het eigen svodnoi zuster.

Byron scheen op hel in 1788 jaar van ongelukkige huwelijkse staat. Vader gestorven, wanneer naar jongen werd drie jaren geexecuteerd, en na konchiny dvoiurodnogo deda naar 10-zomer Baironu doorgegeven baronial titelen werkblad. Het oprecht moeder beminde, ze - het, maar zijn dikwijls wreed gedrag betreffende jongen, alsmede het innerlijke khromota werd aanleiding aangeboren naar hem ranimosti.

In 1801 g. Lord Byron gedraagt in school Egen, waar de eerst dichtkunst schrijft, en vier jaren na - in Cantabrigian universiteit uit. Door student het ruchtbaar maakt collectie "Vluchtige afschaduwing'en, hoewel een van vrienden het waarschuuwt omstreeks de ook nog sensueele inhoud van de dichtkunst. Byron aarzelend loopt correcties binnen. Collectie 'De klok van recreatie" werd in 1807 g geprint., Maar bijzonder vijandige kritiek veroorzaakte; Reviever spotte dichtkunst Bairona hoe pretentsioznuiu. In de brand van de boosheid Byron sochinil stikhotvornuiu hekeldicht "Britse bard's, bij wie accuraat gingen riepen vandaan over de kunst Sauti, Kolrija en Vordsvorta (belated het erkend de haastigheid van de beweringen). Maar namelijk dit werk apporteerde naar hem beroemdheid.

Deftige roman Bairona met Carolina Lem werd in 1812g ingehouden., Menigte peresudov in Londen hel gegenereerd. Maar, wanneer Carolina ertussendoor gooide behalf ervan echtgenoot, Byron besliste die zijn hartstochtelijke gevoel dreigt het onafhankelijkheid, en onderbrokene hun verbinding.

In 1815 g. Byron zal naslednitse znatnogo geslacht Anabelle Milbenk trouwen, niettemin allemaal door jaar ze het verlaat. Verontwaardiging noopt het om in Italie toe te laten. Tijdens touren het Shelli treft, en eerlang zij geworden door dichte vrienden.

IN Italy Byron gedraagt zich besputnyi en wanordelijke manier van leven. Het gedragingen veel keer in Pisa, waar opnieuw Shelli confronteert, door merkwaardig cijfer binnen weinig Engels obshchine. Maar naar 1823 jaar Baironu bekommert zich leven in Italie, en het loof in Griekenland, waar bedoelt om met de opstand tegen turok af te filieren. Grieken heartedly vermaarde Engelse lord accepteren, en Byron baal en bagage besteedt naar ons hun slag. Niettemin aanvankelijke ontgoochelen uitbundigheid snel door smenyaetsya, wanneer het voochiiu gezichten korrumpirovannostiu en politiek raspryami in de omgeving povstantsev. In 1824 jaar Byron sterft van de koorts in de stad Missolongi. Wet van braveries Bairona werd volksoverlevering, en naam - appellative voor de beschrijving van persoon opstandig en melankholichnoi. Op een keer schreef het: 'Het belangrijkste doel van het leven - gewaarwordingen, sensatie wat wij bestaan, gelaten dit en brengt paing.

Uvlechenie Bairona verre van romantizma hekeldicht Apogee bereikte in de gedicht "Don Joa" (1819 - 24), het uitleg van wijd geschiedenis wist omstreeks groot Spaans serdtseede. Bedroevende bezwaren door de humor en aandrang, er nizvodit mee pedestala alle waardes en meningen, ascendant in de samenleving. Hoewel het verachting wordt naar voornamelijk op pravyashchii stand gemeubileerd, het maakt duidelijk onderwerp nasmeshki en ons zelve: Naar de boten ik hemels kon worden,

Kaby is niet gewevene was bedenker van de vuiligheid,
Bloed, van het gebeente, van de hartstochten en anderen mrazi. En verleden? In nebytie om op te zenden!
Hier is naar de toekomst houden serieus stand Van de morgen reeds pian (en die b geworden om – te schrijven niet:
Op het plafond omdat moeilijk om) te staan.
Om reinveinu zich te verroeren!
Ik vereiste ik verschrikkelijk. - Shelli (1792-1822)


Zoon rijke dvoryanina van Sussex.

Persi Bishi Shelli studeerde in aristocratische universiteiten Eaton en Oxford. Uslovnosti, tsarivshie in Oxford, veroorzaakt op dichter boze reactie; Het maar meteen koopt populariteit zijnde verschuldigd naar de rondborstige nepriyatiiu politiek en godsdiensten. In 1811 jaar het printte pamflet 'De noodzakelijkheid van de godloochening", bij wie toestanden omstreeks de afwezigheid van de bewijsmaterialen van de aanzijn van God. Voor deze Shelli jagen van universitair weg.

Angered vader afstand doet van zoon hinkelende dat ontbering van de privileges zal het in naezzhennuiu koleiu teruggeven. Maar niet - de opvolger van grote toestand onbeheerde rijkdom in behalf van disengagement denken. Okazavshis in Londen, 19-zomer Shelli vliublyaetsya in 16-zomer Kherriet Uestbruk.

Zij ondershands laten, venchaiutsya in 1811 jaar, niettemin osest door hem nergens zal falen. Met betrekking tot gevend in London Shelli kennissen maakt met met 17-zomer Meri Uol-stonkraft Godvin, door de begaafde dochter van de filosoof-ratsionalista Uiliama Godvina en Meri Uolstonkraft, onderkende rodonachalnitsy feminizma. De te gronde richten van eerst huwelijkse staat onvermijdelijke, Shelli sbegaet samen met Meri in Zwitserland en zelfs uitprobeert te overtuigen Kherriet om erbij af te filieren. Ze afkeurt, en na twee jaren brengt leven door de zelfmoord vol. Met de loop jaren oud Shelli steeds meer verdriet doet dit misadventure.

Maar het persoonlijke leven verblijf vormloos: Het veronderstelt verplichtingen die niet in de machten om waar te maken, stropdassen talrijk en evenmin naar chemu handelswaar niet romans gepresenteerd. Vrouwen vinden het aantrekkelijk en gereed om het te accepteren alsmede het idealisticheskie vozzreniya; En Shelli beschouwt zodanig houdingen hoe de waarneembaar verschijnsel van raskreposhchennoi de geest van persoon en vrijje liefde. Het was geldig veeg idealistom! Zelve Shelli schreef: "Uvy! Niet denk ik welk leven zodanig". In "Adonaise", het voorgaand werk uitgeschreven in 1821 jaar op de dood Jona Kitsa, sterke afbeelding bestaan Leven - leix dom, wiens steklam raznotsvetnym:

Wordt naar pyatnat in de menigte van de lichten gegeven
Glinster belizny welk vidnei
Wanneer razdroblen door de dood aarts bogus,
En die, die verlangt om, doelen op het het te leven.,
Shelli was persoon, van preispolnennym woede en hartstochten.

Wanneer toespraak zakhodila omstreeks de onrechtvaardigheid en ongelijkheid, naar hem was niet gelijkmatig; Echter het idealisme altijd bleef meerdere nevelige een of anders. Het is toch, het was grote dichter-lirikom, wiens kunst geademd door de accrescent gevoel van de eenzaamheid van dichter en tragizma levens. Shelli gestorven in 1822 jaar. Hebb erop ging beneden zeil in de storm uit, het verdronk in de zee nedaleko van De italiaan kustlijn. Naar hem was 29 jaren oud. Pakketen (1795-1821)


Jon Pakketen was van elk meere ingetogene oorsprong.

Op de leeftijd van acht jaren oud het verspeelde van vader, in viertien - moeder. Pakketen was oudere zoon, en het ouderpaar gevonden direct toegankelijk en had tijd om naar hem goede klassieke onderrichting uit te lenen. Het studeerde latyn, Fransen en geschiedenis in Enfildskoi school, waar podruzhilsya met de zoon van de directeur. Kauden Klark (nadien zichzelf flatteuze docent), hoewel zelfs was acht jaren ouder van kameraad, jeugdige Kitsa introduceerden in de dichtkunst wereld. Na de ontbering van bemoederen Pakketen liet uchebu, om te wonen naar verhit geachte minderjarige bratiakh en zuster bij.

Het gewillig nam opeku overheen hen, hoewel zelve was anders helemaal kind. In 1810 g.

In Edmonton Kits op 5 jaren oud gedraagt in leerlingen naar drogist. Op het moment schrijft het behoorlijk wat omstreeks de dichtkunst. In 1815 jaar werken in het ziekenhuis en wondheelkunde studeert. Door ditmaal het vele vrienden verkreeg. Tussen hen waren Shelli en Whether Khant, ook nog dichter, kunstenaaren Severn en Kheidon, kritiek Uiliam Khezlitt en esseist Charlz Lem. Kennissen in literaire omgeving Kitsa bezielden, en in 21 jaar het wordt beslist om medicijn in behalf van de dichtkunst te laten. Voor Kitsa deze beslissing was hard, omdat erover als voor dovleli gezin zorgen.

Het broer Die smachtte chakhotkoi, en cadet Jorj op zoek naar tref geemigreerd in Amerika. Dit was serieuze staking voor Kitsov koppelde strak gezin stropdas. Is mogelijke, gedicht Kitsa "Endimion" was ontsnapping van ernstige realiteit in de gedachte wereld van goden en idillii tegen de achtergrond zalitykh de zonnelicht van de velden en uvitykh zeleniu arbours. Voor alle volgende jaar Pakketen, vernuvshiisya in lavku dhr. Jona om aan te strijkt, naar de pillen en puzyrkami met de smeersels, miritsya met anonieme kritieken, nasmekhavshimisya overheen "complete idiotizmom gedichten "Endimion" geweest.

Alle dat tijdperk Pakketen samootverzhenno woonden naar broer Tomom er toe zelve het dood bij; In ditmaal er kennis maakte met mee Fanni Broun en maar meteen vliubilsya erin. Het is niettemin, niet mogelijkheden om naar de om haar niets behalve de liefde te opperen, het beslist om het terug te komen op, wanneer zal erkennene dichter worden. Het is misschien, was niet meere dichter, wiens formatie zou zo veel snell verstrijken.

In het tijdvak tussen herfstmaand 1818 en Augustus 1819 gg. Pakketen schreven meerdere de beste werken - "Giperion", "La Belle Dame sans merci", "Eve Holy Agnessy", "Odu soloviu", 'To "Odu Greek vat", "Odu herfst'en, gedichten "Lamiya" en "Drop Giperiona". Erin dichtkunst en brieven skvozili dushevnoe warmte en lichtende individualiteit.

Kitsa onderkende ontstellende intuition en capaciteit voor samoanalizu. Ik hoop die in ruimere graad werd Filosoof, en, vandaar, in minder - virshuiushchim door yeanling". "De overbodigheid van de details de plaats willigde van de gebesprokene helderheid van de afbeeldingen in, door welk het de sensatie betuigde van de wereld. Vliublennost enchanced dorst levenslang - en in dat tijdperk zijn foltering maakte. Dichter alle onmogelijkheid begreep van huwelijkse staat: Door het eind van het dit porazitelnogo1819 jaar het was als vroeg als deadlily ziek. Bestaan op Whether Khanta, het kreeg brief van Shelli, zovushchee het in Italie.

Maar op Kitsa was van niet vertrouwelijkheid in de diepte van vriendelijke gevoelen Shelli, en voor hem dit grote betekenis had. Het is meer, dan wat die evenmin was, het verlangde om door de toerbeurt met de aanbiddelijke Fanni te zetelen. Wanneer een van zijn brieven zateryalos, Pakketen beslist om naar Khempsted, te gaan om povidatsya met haar. Op de dorpel van zijn huis het bewustzijn verliest, en overheen de maand Fanni en zijn moeder vykhazhivaiut het. Het is uiteindelijke, Pakketen beslist die naar hem noodzakelijke reis in Italie, zacht klimaat welk kan het ziekte genezen. Het is tegen het eind 1820 jaar het belandde in Rome aan, waar kwam retsidiv ziektes voor.

Het gestorvene 23 Februari 1821 jaar in Rome, waar en werd op plaatselijke protestantse begraafplaats begraven. Fanni Broun het beweende voor vele jaren. Robert Gittings, biograaf Kitsa, zei erover de dichtkunst: "Van alle anderen dichters het ontstellende sensatie onderkent van nepovtorimosti moment en benuttend van alledaags leven details in de dichtkunst" creatie.

Voorgaand zeggen Kitsa prozvuchalo in de gedicht "Oda soloviu" welk daagt dood uit en vertoogt de zegepraal van de knapheid, van de natuur en waarheden Maar jullie, omstreeks Vogel, dodental neprichastna:

Elk natie met toboiu miloserd., -
In de avonden naar alle gelijke gezang sladkoglasnoi
Vnimal en trots tsar, en ellendig smerd
In droevig hart Rufi, in tyazhkii uur;
Wanneer in vreemde velden brela ze,
Alle gelijke kerkgezang werd proniknovenno gestort,
Dat gezang welk dikwijls, -
Vletala in stvorki geheim venster
Overheen de zee eenzaam in land zabvennoi.