De dichters van "ozernoi scholen"


Uiliama Vordsvorta en Semiuela Kalrija die sovremenniki united beneden de naam de "dichters van ozernoi school", rodnil levende belangstelling naar de natuur, hoewel moeilijk om twee elk meer van niet gelijk mensen zich te denken.

Vriendschap Uiliama Vordsvorta en Semiuela Kolrija trof in 1795 jaar, - een van de meest geweten in de gedragse beta's van Engelse dichtkunst aan. Deze twee persoon waren bijzonder nepokhozhi vriend op vriend, maar beide beminde Ozernyi boord, gebied op de benoorden Engeland, waar podolgu liep aaneen, upivayas door de verschrikkelijke knapheid van de natuur. De wederzijdse invloed van dichters bekommerde zich nedolgim, maar op de piek gegenereerde de collectie van wereldwijd gewetene ballades welk zij aaneen zadumali en gaven.

Uiliam Vordsvort werd in Kokermaute, op de landsgrens Ozernogo boorden, 7 April 1770 jaar bevallen van. Het vader diende op rijk bizar dvoryanina. Vordsvort van de kindertijd aangebedene natuur. Het is eens, tijdens een van eenzame wandelwegen, het nabrel op de plas en derevushku Grasmir. Dichter door alle leven voorovergebogenen de eerst indruk van hun knapheid. "Wat geluk zou zijnen om hier te leven!" In 1799 jaar Vordsvord pereekhal in Grasmir en leefde er overige van het leven.


Leven Vordsvorta

In 1778 jaar Vordsvortu was als klein als acht jaren oud, wanneer gestorven het moeder, en in 13 het werd van vader ontnomen. Samen met bratiami en zusters het pereekhal om naar de ouderpaar van moeder te leven. Uiliamu niet met betrekking tot geest was ernstige dampkring in het huis van de grootmoeder en grootvaders. En er vzdokhnul mee de verlichting, wanneer het samen met bratiami stuurde in school door.

Niettegenstaande wanordelijke opvoeding, leven alle bratev gevormd succesrijk. Uiliam met een van bratev Cambridge beeindigde, andere broer werd marineer, en de meeste vlierstruik - door advocaat. Zuster Doroti verbleef in Ozernom boord samen met Uiliamom. Het altijd was zijn geachte broer, zij waren vrienden alle leven. Universiteit uitgemaakt, Uiliam ging in Londen, om vkusit metropolitisch leven. Plamennyi pochitatel de idealen van Franse Revolutie, het Engels kanaal kruiste, om te treffen alle door de ogen aan. Ontzetting razveyal het begoocheling. Perezhiv het wrak van de verwachtingen, het gaf thuis terug en werd in Somersete onderbouwd. Paar jaar na, in 1802 jaar, het trouwde Meri Hutchinson die bracht naar hem pyaterykh kinderen teweeg.


Liefde naar de natuur

Vordsvort aangebedene natuur en gewijde aan indiogeen landschappen en hoveniert de menigte van de gedichten. Anders dan was Kolrija, natuur de voor hem belangrijkste bron van de inspiratie. Er werk mee 1798 met betrekking tot 1807 gg. Noticeably verschillen met betrekking tot complot, om in model te knippen en animo van allemaal uitgeschreven in het verleden en, zeker, de persoon veranderde van Engelse dichtkunst.

Leven en kunst Vordsvorta inseparably worden gekoppeld, in vele gedichten het de indrukken verplaatst van de kindertijd en puberteit. In de bijzondere gedicht "Voorspel" het de formatie beschrijft van het eigen bewustzijn, de verschijning van het diep gevoel naar de natuur.

Anders dan epicheskikh gedichten, waar werden van de strijd beschreven, amatorial perezhivaniya en preternatural, door de protagonist van de gedichten Vordsvorta wordt zelve dichter. Zodanig nieuwe, lichnostnyi benadering was revolutie in poetische wereld. Vordsvort werd eerst dichter die schel de eerst-hand ervaring en zielenroersel streek aan, waardige dichtkunst.

"Voorspel" - deze vertelsel van dichter omstreeks de kindertijd, eenzame wandelwegen, de sensatie van de vergelijkbaarheid met de natuur, van het gevoel welk het wordt niet door opgevoed maar knapheid door maar ook vrezen. Dichter herdenkt jaren ucheby in Cambridge, uvlechenie door de wiskunde, wandelwegen in De Alpen en tournee met betrekking tot de revolutie omvatten van Frankrijk. Verderop spreekt het van de desillusie en kwellend ondervangend van perepolnivshego het vertwijfeling.

Hoewel Vordsvort eiser beeindigde van de gedicht in 1805 jaar, ze werd slechts na het het dood geprint. "Voorspel" tot toe nu wordt een van beste gedichten in Engelse literatuur beschouwd.


Semiuel Teilor Kolrij

Semiuel Teilor Kolrij was de zoon van de zielverzorger. Het werd op de bezuiden Engeland bevallen van, in Devon, 21 Oktober 1772 jaar, de meeste minderjarige van desyaterykh kinderen in het gezin, en kregen onderrichting in Londen en Cambridge. OP Kolrija was machtig intellect, maar zwakke beschikking, het zeer was aangewezen op de vriendschap en stijvingen omringend. Pozhalui, door meest belangrijk evenement voor alle jaren van de doctrine in Cambridge werd er borrel en vriendschap mee Robertom Sauti. Kolrij zo de houdingen beschreef met Sauti en Vordsvortom: "Drie persoon, maar een geest". De enkele in acht nemen Sauti door de derde dichter van "ozernoi school". Het is begeleidend, het ook leefde in Ozernom boord en dikwijls ging met Vordsvortom en Kolrijem op hun afgestapte wandelwegen mee.


De beschikking vluchtigheid

Leven Kolrija was niet eentonig. Het schreef voor de kranten, gelezene propovedi en spreekbeurten en zelfs verlangden om eigene krant uit te geven, maar het arbeidsongeschiktheid sosredotachivatsya op het iets een en de vluchtigheid van de beschikking kon niet maar gewordene serieuze verhinderingen in deze materie. Het dikwijls bedotte schuld en was moet.

In 1795 jaar, in gelijk jaar, wanneer het Vordsvortom confronteerde, Kolrij trouwde Sare Briker, naar girlfriend Roberta Sauti. Door jaar erin werd pervenets bevallen van. Op eerst Kolrij aangebedene kinderen, vooral oudere zoon Khartli. Maar vermaak ottsovstva snel naskuchili naar hem, en het terugkwam op hereto manier van leven welk gedraagde zich tot toe huwelijkse staat. Het dikwijls ging naar het buitenland en confronteerde mensen welk beschouwde nuttig voor breidend van de gezichtseinder. Het is tevens, het pristrastilsya naar opiumu.

Het is gelukkig, op Kolrija waren erg goede vrienden. Hij heeft zelve roep van de verplichting, pokhozhe, liep. Het huwelijkse staat raspalsya, de kinderen van de staal naar hem vreemd. Wegens de neuravnoveshennosti het steeds meer was aangewezen op opiuma.


Songtekst ballades

De collectie van de dichtkunst, vyshedshii in 1798 jaar, Vordsvort en Kolrij gemaakt aaneen. Dit boek werd zelve geweten van alle hun gemeenschappelijke kunst. Dat, op welke wijze zij over het algemeen konden samenwerken, tot toe nu vertoeft door de puzzel. Zij waren helemaal verschillend met betrekking tot beschikking en bloed. Vordsvort liefhad agrestic rust, verse lucht, dolgie wandelwegen, tijdens welk het sochinyal dichtkunst. Kolrij, tegen, was naar wetenschappelijke workshop, zapoinym knigocheem en de maestro van Duits filosofie. Hij is zonderling geschiktheden, maar zeer ingewikkelde beschikking geweest. Zowel aandachtig analyseerde de perezhivaniya als de verschrikkelijke macht bewonderde van de natuur.


Skazanie omstreeks Old Morekhode

Kolrija altijd bekoorden alle romantische en preternatural, namelijk deze thema's meestal werden door de complotten ervan gedichten. Het altijd in de eerst plaats bezet persoon, het dikwijls paste op de eigene natuur toe. Vordsvorta meer belangstellende profaneren complotten - scenes van alledaags leven. Maar hij is rijke verbeelding geweest, zijnde verschuldigd waartegen obydennost verdween, en lezer kon gewoonlijke dingen door vers uitzicht beschouwen. De meest geweten van "De songtekst ballade's Kolrija, "Skazanie omstreeks Old Morekhode", beschrijft cabbalistic avonturen tijdens rond de-wereld tournee, omstreeks welk oud marineer opdracht geeft een van gasten op de huwelijk. IN Antarctis landstreek het schip verdwaalde tussen de ijsbergen. At een gloren scheen albatros en geindiceerd door hem weg naar de brandkast wateren, maar marineer zonder alle manier van de aanleiding vogel doodt. Voor deze bewusteloze misdaad tegen de natuur het wordt door horrendous avonturen getuchtigd.

Op het schip water beeindigt, en voor andere alle schipperen sterven, en door zlopoluchnyi gera gaat af, hoe van hun geest overgave lichaam. Levend vertoeft het. Door wat dat tijdperk marineere terugkomsten thuis. Maar kluizenaar toebracht erop epitimiu - het obrechen naar het eind van de dagen om met betrekking tot wereld te dwalen en om de geschiedenis te vertellen.

Zolang gedicht was ongedeeld bloedmooi, en egaal vandaag het verschrikt de zagadochnostiu, nedoskazannostiu en moshchiu. Het lijkend op naar oude ballade verteld door dichter met neobuzdannym en baroke verbeelding. Erin mengde realiteit en preternatural, het pronizano door het animo van de liefde en vriendelijkheid welk en kan door de zedelijkheid van deze gedicht heten. Tomas Vulf, van Amerikaan romanist 30 jaren van XX eeuw, schreef: "Ik niet dat "Skazanie beschouw omstreeks Old Morekhode" was voor Kolrija ontsnapping van de realiteit. Ik denk, dit en was het realiteit. Ik is zeker die het zelve tournee beging op die boot, alle prochuvstvoval en perezhil".

Bijdrage Vordsvorta in de collectie helemaal ander. "Maikl" - deze geschiedenis van de herder een slechte tijdperk, geschiedenis omstreeks de armoede, bravery en zielsangsten verteld door de taal, waarover "spreken in bestaan mensen". Vordsvort droomden om van kunstmatig af te gaan, van nadumannogo de taal van de dichtkunst van XVIII eeuw en om eenvoudige woorden en ongedeeld complotten terug te komen op. In "Abbey Tintern" gevondene uitdrukking andere, het elk meere persoonlijke aspect ervan kunst. In deze gedicht dichter beschrijft de gevend in de abdij, waar was niet 5 jaren oud, en fascineerden het knapheid, begrijpt, hoeveel het bewoog voor deze jaren. In de puberteit het vernam natuur hoe lichamelijk verschijnsel - bomen bewonderde, bergen, afgronden en bochten. Nu werd het begrip van de natuur werd verdiept zijnend verschuldigd naar de communicatie met mensen, het betrekking tonshe en dieper:

En hier ik beheerste om te begrijpen
Droevig, maar sladostnuiu gezang
Louter Chelovechnosti die voormalig,
In verre mijn puberteit, niet vedal...


Doroti Vordsvort

Sprekend van de revolutie verricht in de dichtkunst Vordsvortom en Kolrijem, het gaat onmogelijks zal niet over de zuster Vordsvorta Doroti herdenken. Ze leefde met broer beneden een dak zelfs na het het huwelijkse staat, dikwijls dichters begeleidde op de wandelwegen. Ze gedeeld hun hartstocht naar de natuur, schreef marginale opmerkingen welk beiden gebruikt in nadere werk uit. Dit nabliudatelnaya en gevoelige vrouw dikwijls gehade wacht Vordsvortu ogen en oren.

In de zuivel van 15 April 1802 jaar ze beschrijft episode inspirerende Vordsvorta erop onderkende "ik brel in de velden lege", gedicht omstreeks amenity geel nartsissov. Ze schrijft: "Wanneer wij liepen in het woud achter Gaubarrousskim park die vernomen op het water meerdere geel nartsissov. Wij beslisten die plaatst zeiken hier waterhoudend, maar later getroffen evermore van en meer kleuren - mee water, beneden de bomen, helder geel ostrovki af... Zij verbouwden tussen zamshelykh Stones... Enkel geactiveerde Stones de zachte hoofdletter... Het overblijfsel van de - gebeierd, podragivali, danste... Zij zo blijgeestig hart, waren zodanig monter, heerlijk vindend, veranderlijk..."

Vordsvort zo deze episode beschreef in de gedicht:

Ik brel in de velden leeg,
Hoe tuchka in de lucht expliciet,
At een gloren roi nartsissov goud
Geglinsterd door het karpet fantastisch;
In de afschaduwingen van de berkebomen, op wateren zuiveren,
Beneden vetrom aandrijving khorovod...

Het deze lijnen schreef door twee jaren waarna, op welke wijze zij met Doroti povstrechali nartsissy, en Doroti beschrevene de indrukken in de zuivel uit. Zijn marginale opmerking inspireerde Vordsvorta, zijnde verschuldigd naar door hem dichter totaliter detailleert vossozdal schilderstuk voor de geestelijk vzorom. Echter uitleg van deze episode behoort totaliter naar hem. Dit het persoonlijke waarnemingsvermogen.

Doroti Vordsvort, zeker, was de bron van de inspiratie niet enkel voor broer maar ook voor Kolrija. Met hem zij vertelen van dolgie conversatie, ze las naar hem de dichtkunst, erin het vond kwaliteiten welk vergaderde niet evenmin op elkaar vrouw.


Sovremenniki

Schrijvers Uiliam Khezlitt (1778 -1830) en Tomas De Quincy (1785 -1859) waren sovremennikami de dichters van "ozernoi school" en behoorlijk wat schreef omstreeks hen. Khezlitt in de thesis "Mijn kennis met dichter's en De Quincy in "De heugenis omstreeks de dichters van ozernoi school" herdenken, wat verrukking won van de conversaties met Kolrijem.

Vordsvort perezhil alle vrienden. Op de wijziging er politiek radikalizmu mee jaren kwam conservatism, het weigering om elk te vertogen noch was radicale aanvangen verbolgene jonge dichters. Na de dood Roberta Sauti in 1843 jaar naar Vordsvortu gepasseerd op het erfenis van dichter-laureate, hoewel door dat tijdperk naar hem werd 73 jaar geexecuteerd en het praktisch niets schreef. Dichter gestorven in 1850 jaar.