Orkest


Momenteel met behulp van computer een musicus kan klanken, proizvodimye door volledige orkest, niettemin nichto zo niet zavorazhivaet, op welke wijze orkest van de honderden van musici, slazhenno executerende "levende" muziek winnen.

Oude grieken door het woord "orkhestra" bestempelde als stek voor de scene, waarover kwam sturen musici en dansers door. Nu door de orkest noemen de ruimer klassikaal van musici executerende muziek op strunnykh, alsmede op smeris en van hout dukhovykh instrumenten in de ondersteuning van de groepering udarnykh. Het is doorgaans, een thema niet een musicus speelt, en meerdere. Bijvoorbeeld, moderne orkest kan van 70 tot toe 100 deelnemers vormen en, vandaar, tijdens het concert is in staat hoe om hardmeest van muzikale vormen - symfonie, - zo en akkompanirovat solistu te executeren.


De verschijning van nieuwe instrumenten

Op zare opernogo zhanra, in De Italie van XVII eeuw, componisten gebruikt elk hadden in dat instrumenten timt voor zingend bijbehorend. Op omstreeks met de seconde half van XVIII eeuw de compositie van de orkesten en komst erin deelt van de instrumenten uporyadochilsya in.

Menig in het verleden populaire instrumenten (onder andere, altviool) ischezli van de orkesten plaats nieuw - ingewilligd als, bijvoorbeeld, klarnet. Whereat alsmaar draaide zich hogere de handigheid van de fabriek van herkomsten, beter werd de kwaliteit van de instrumenten, raznoobraznee werd de technologie van de uitvoering en, consistent met, alle bogache nepovtorimoe de klank van allen van hen. Componisten zeer snel beheersten om het muzikale doek van de werken van gemakkelijke drozhaniem melodieen voor de fluit te versieren of dichtbij de sterven-vandaan dreunen van de fagot, naar pridavaya muziek aanvullend krasochnost en emotsionalnost door.

Naar de beginneling XIX van de eeuw zijnde verschuldigd naar Gaidnu, Motsartu en Betkhovenu de kunst van de verbinding van de klanken van losse instrumenten in integrerend muzikaal canvas was dovedeno tot toe uitmuntendheid, en de compositie van simfonicheskogo orkest werd naar de gevulde bloem vastgesteld. Overheen alle XIX eeuw zelve instrumenten praktisch bewogen niet, maar de boel van musici in de orkest (en, in de eerst plaats, skripachei) verbouwde ten koste van toenemend van het nummer noodzakelijk voor de uitvoering van de muziek van de instrumenten. Zodanig wijzigingen waren mogelijk zijnde verschuldigd naar de ondersteuning van togdashnikh lineaalen en metsenatov, sozdavavshikh eigen orkesten in de yards en pomestiakh en portie componisten materieel.

Met de tijdperk orkesten werden meer anders en daarvandaan die moeten zijn om gromche te bespelen, - om hen hoorden niet gorstka "kunst aan en scheiden hoge kunst" gesituerd in de gering dvoryanskoi salon, en publika stopmiddel grote kontsertnyi hal, napodobie wereldwijd gewetene Albert-hal in Londen, en zaplativshaya geld voor kaartjes. In XX eeuw de componisten van de staal opnieuw om muziek voor kleine orkesten uit te schrijven, toch, simfonicheskii de orkest van onze dagen als voor presenteert meerdere dozijnen musici bespelende de instrumenten van vier groeperingen - op strunnykh, van hout dukhovykh, smeris dukhovykh en udarnykh.


Groepering strunnykh

In de orkest allermeeste strunnykh, zij stileren twee de thirds van alle instrumenten. Tussen strunnykh numeriek overheersen vioolen - hen in het algemeen dertig, en die en meer. Vioolen verdelen op eerst vioolen en seconde vioolen onder. Vioolen, altzangers, baszanger-viols en baszanger-viols zijn basis simfonicheskogo van de orkest, en hun wedstrijd - de basis van verrichte muziek. Belangrijkste cijfer in zodanig orkest - musicus bespelende eerst viool, naar hem vnimaiut alle het overblijfsel van de, het gedragingen voor soboi alle orkest. Klanken worden van strunnykh instrumenten door middel van smychkov gewonnen of shchipkami, en dan worden, rezoniruya van de van hout corpora van de instrumenten verrijkt. Smychkovaya de technologie van de wedstrijd zijn applicated meer frequent, dan shchipkovaya bestempelde als door De italiaan woord "pitstsikato" (woordelijk, "ushchipnutyi") en portie voor de creatie van bijzondere muzikale uitwerking. Rijden met betrekking tot strunam smychkom, musicus prizhimaet hun door de vingers van liet hand stellend hoogtepunt en de spanne van de klanken. Tussen strunnykh osobnyakom kosten arfa - shchipkovyi instrument zonder rezoniruiushchego lichaam.


De magisters van solnoi wedstrijd

Viool en baszanger-viol niet enkel gedragen zich belangrijkste leden in de meerderheid van simfonicheskikh werken maar ook dikwijls soliruiut. Hen fantastische lijkend op naar menselijke stem klank wordt naar door de mogelijkheid lang om notu enchancing toegeschreven aan of verslappende toon te houden. Skripachi Iegudi Menukhin en Naijel Kennedi sniskali luide beroemdheid komst voorwaarts tegenover de wereld met leidinggevend orextrami met skripichnym concert Betkhovena, "Somewhile van "JAAR Vivaldi en andere klassieker repertuarom. Tussen bijzonder executors van de muziek voor baszanger-viols tvloeit om zodanig erkennene virtuozov voor, hoe Pablo Kasals, Zhaklin Diupre en Mstislav Rostropovich te roepen.

Dukhovye instrumenten (titel welk zelve spreekt voor ons) verdelen op twee groeperingen - van hout en smeris onder. Tot toe recente tijdperken voorop werkelijk izgotovlyali van de boom, en seconde - van het metaal. Nu is materie meerdere anders zo: Fluiten hebben metaal details, en voor de aanmaak klarnetov wordt ebonit - het product van vulkanizatsii tandvlees gegolden. Het is begeleidend, niettegenstaande deze vernieuwingen, en fluit, en klarnet verblijf door van hout dukhovymi instrumenten.

Bespelend van hout dukhovom instrument, musicus neemt diverse noty sluiting of stellende openingen erop dammen maar meteen door de vingers of door middel van speciale kleppen in. Whereat verlengt of wordt de colonne van de lucht ingekrimpt, trilling welk verwekt muzikale klanken. Van gebruikelijke fluit en fluiten-pikkolo klanken worden van vduvaniem strui lucht juist daarbinnen dultse instrument gewonnen, en anderen van hout dukhovye hebben doordringend yazychki van het metaal of organische materielen vibrerend beneden de invloed vduvaemogo door de musicus van de lucht.


Van hout dukhovye instrumenten

Van hout dukhovye geweten met drevneishikh van timt; Wat slechts vormen en afmeting zij evenmin doorgebrachte tijdperk! Het is toch, alle binnengekomen in de orkest van hout dukhovye, met uitzondering fluit, werden tamelijk laat - in XVII en XVIII eeuwen verzonnen. Orkesten, voor welk schreven muziek Motsart en Betkhoven, inbegrepen leix acht van hout dukhovykh - twee fluiten, twee klarneta, van twee goboya en twee fagot uit.

Belated, in XIX eeuw, in simfonicheskii orkest werden aanvullend van hout dukhovye - daarvoor elk meere expressieve klank geintroduceerd. Dit is fluit-pikkolo gespeel van hoger boven gebruikelijke fluit, Engels rozhok manend goboi, maar erop houdend register ponizhe, alsmede baszanger-klarnet en kontrafagot klinkend onderaan, dan, consistent met, gebruikelijke klarnet en fagot.

Orkestrovaya smeris door de klank meestal macht verplaatst, bewondering, de vermaak van de overwinning. Deze instrumenten alle ineens veroorzaker bonden met militair wet van braveries en bejagen. Het is hoofdzaak, valtorny, tabakspijpen, trombony en tuby - deze metallieke tabakspijpen met de vuurmond-stukjes in de vorm van de kelkkafje of in de vorm van voronki, dan plotnee worden de lippen van musicus-dukhovika, van de thema's hoger boven afleidbaar noty gecomprimeerd. Overheen de eeuwen zodanig technologie van de wedstrijd gelimiteerd bereik niet, afleidbaar van smeris instrumenten; Dan erop schenen kleppen staande musici moeten het doortimmerde hoogtepunt omgaan met. Tussen smeris osobnyakom kosten trombon: Voor kleppen het wordt beweeglijk kulisoi toegerust. De kwaliteit van de klank van smeris instrumenten ook is aangewezen op de breedte en vormen (cilindrisch of kegelvormig) van hun corpora en klokje monden, van welk komen muzikale klanken uit.

De kwart groepering van de instrumenten in de orkest - udarnye. De meeste verbreid udarnyi instrument is een rol, het wordt naar alle naties kennismaakt, eronder klept izdavna danste en marshirovali.

In de orkest het meeste complex udarnym instrument zijn litavry presenterende diepte kotloobraznye corpora, obtyanutye leder vliesen. Litavrist handelt de ruk van de vlies door speciale pedaal herstructurering instrument in de werkwijze van de wedstrijd.

Gelijkaardig om te verrijden en van twee kanten obtyanutyi door de leder, ruime basdrum poproshche litavr, maar het zware ukhaiushchii klank sterke indruk verricht. Kleine rol vroeger stond op boku door, en soldaten chekanili tree eronder vechten. Naar udarnym ook houden tsimbaly, driehoeken, tamburiny, gongi, xilofony, kastanety en klokjes stand.


Fortepiannaya muziek

In het algemeen fortepiano in de orkest compositie binnenkomt niet, maar voor hem schreef en schrijven muziek vele componisten uit. Als solnogo instrument fortepiano wedijvert met de viool - met betrekking tot de populariteit graad tussen hearers en executors alsmede van van het gezichtspunt gezag. Componisten Betkhoven, Shopen en Vel op gelijke tijdperk waren bijzonder pianistami. Dozijnen pianistov liepen de muziek geschiedenis hoe fantastische interpretatory klassiekers binnen. In de tijdperken van, wanneer was niet van spelers en bandrecorders, de amateurs van de muziek kennis maakte met met orkestrovymi werkt gespeel en beluisterend op de onszelf het huis van hen fortepiannye aranzhirovki.


Ontwikkeling fortepiano

Er toe XVIII was eeuw belangrijkste klavishnym instrument klavesin. Op pressend op de oplossingen klavesina plektr zashchipyval en veroorzaakte om het struny te slaan. Fortepiano scheen op het begin van XIX eeuw, gefungeerd met betrekking tot gelijke grondbeginsel, maar met ene belangrijk verschil: Het struny klonk beneden de stakingen obitykh voilokom molotochkov. Zijnende verschuldigd hieraan technologie van de uittrekking van de klanken, alsmede te peddelt verlengende klinkende noty en vervaardiging hen zvonche of glushe, fortepiano expressieve mogelijkheden verkregen, verreweg superieure mogelijkheden klavesina. Zo fortepiano erop houdende extensief bereik en latende sluik door te berekenen van doortimmerd om te klinken, beet door beet raakte klavesin los.