De muziek van het tijdvak van De heropleving


De muziek van het tijdvak van De heropleving, zoals schildere kunst en literatuur, teruggekeerd naar de waardes van oeroude cultuur. Ze niet enkel uslazhdala befaamdheid maar ook accorded op hearers geestelijke en emotionele invloed.

De heropleving van de kunst en beta's in XIV-xvi vv. Was het tijdvak van grote zwenken, oznamenovavshikh overgangs van middeleeuwse manier van leven naar sovremennosti.

Compositie en de uitvoering van de muziek op dit tijdvak bijzondere betekenis verkreeg. Humanitarians studerende de oeroude culturen van Griekenland en Rome, spelling verklaarden van de muziek door nuttige en edele verloving. Werd beschouwd die ieder kind moet heer moet zingen en om wedstrijd op muzikale instrumenten te beheersen. Hieraan brengen imenitye gezinnen geaccepteerd in de huizen van musici teweeg, om die de lessen gaven van hen chadam en gasten onderhielden.


Populaire instrumenten

In XVI in. Schenen nieuwe muzikale instrumenten. Grotste populariteit verkreeg die van hen, wedstrijd waarover werd naar de amateurs van de muziek zonder de moeilijkheid gegeven en ongedeeld, niet bijzondere verrijkingen vergen.

De meeste verbreid staal violy en affinal hen shchipkovye. Altviool werd predshestvennitsei vioolen, en te bespelen het eenvoudig waren verschuldigd naar ladam (naar van hout schrappen aslant facsimile handtekening) portie om noodzakelijk noty te nemen. Klinken violy was bedaard, maar bijstere inktkoker klonk in kleine hallen. Naar de begeleiding ander ladovogo shchipkovogo instrument - liutni - zong, hoe nu beneden de gitaar.

Op het moment vele liefhadden te bespelen bloc-canneleren, fluiten en rozhkakh. De meeste ingewikkelde muziek werd voor uitgeschreven maar juist werd klavesina gemaakt, verjinela (Engels klavesin onderkende door kleine afmeting) van en orgel. Whereat musici vergaten zich niet slagat en muziek poproshche, niet vergende hoge ispolnitelskikh verrijkingen. Op ditmaal van prishlis draaien zich in notnom brief: Op de wijziging naar zwaar van hout bedrukte bloc kwam verzon italiantsem Ottaviano Petruchchi beweeglijk metaal litery. Gaven muzikale werken snel raskupalis uit, steeds meer mensen van stalen om de vinger op de muziek te steken.


Muzikale aanwijzing

Nieuwe instrumenten, printende niet en de brede populariteit van de muziek bijgedragene de ontwikkeling van de kamer muziek. Hoe schijnt van zijn titel, ze werd voor de klank in kleine hallen voor enkel gehoorzaal benoemd. Executors was meerdere, boventoon voerde van vokalnye verschijning, omdat de kunst van zingend in dat porie het was developedly waar meer, dan muzitsirovanie. Het is tevens, humanitarians gehandhaafd die op hearer sterkere alle vozdeistvuet de "fantastische legering" van twee lettere - van de muziek en dichtkunst. Het is zo, in Frankrijk hoe zhanr werd shanson (mnogogolosaya gezang), en in Italie - madrigaal onderkennen.


Shansony en madrigaly

Shansony die jaren oud werden in meerdere stemmen op roerende dichtkunst met de monding thematical bereik - van het verhevene thema van de liefde tot toe alledaags landelijk leven geexecuteerd. Componisten sochinyali naar de dichtkunst zeer eenvoudige melodieen. Nadien hiervan traditie werd madrigaal - werk voor 4 of 5 stemmen op volnuiu poetisch thema gebied bevallen van.

Belated, als vroeg als in XVI in., Componisten bedroegen de conclusie die madrigalu derft diepte en de machten van klinken, waartegen altijd richtten zich in Ancient Greece en Rome, en begon vozrozhdat oeroude muzikale afmeting. Whereat accuraate wijziging van de gezwind en uitstrijken tempoes de zwenken gaf van het animo en emotionele toestand weer.

Zodoende, muziek werd "zhivopisat woord'en en om gevoelen weer te geven. Bijvoorbeeld, ascendant toon kon bedoelen top (dushevnyi brengen) op, neerwaartse - vallei (iudol mistroostigheid), vertragen tempo - grust, de versnelling van tempo en prettige aurally harmonische melodieen - geluk, en opzettelijk lange en hekje dissonans bestempelde als mistroostigheid en verdurend. In eerdere muziek boventoon voerde stroinost en slazhennost. Nu in zijn basis leke mnogozvuchie en contrasteren weerkaatsende de rijke zielenroersel van persoon. Muziek werd diepere, ze verkreeg lichnostnyi beschikking.


Muzikaal bijbehorend

Triomfen en prazdnestva waren van De heropleving bijvoeglijke bepaling. De mensen van dat tijdvak stelden alle - van de dagen heilige tot toe prikhoda zomer porie teboek. Tijdens straat shestvii musici en zangers met verkwistend gedecoreerd podmostkov op de wielen gelezene ballades, verricht hardmeest madrigaly, razygryvali dramatische beeldspraak. Publika met bijzonder angstgevoel gewacht van "levende schilderstuk'en met muzikaal bijbehorend en landschap in de vorm van de mechanische wolk, waarvan stamde beschouwd door het scenario godheid af.

Op gelijke tijdperk, de meeste voorname muziek sochinyalas voor de kerk. Met betrekking tot eigentijds yardsticks koren waren niet zo reeds en groot - van 20 tot toe 30 persoon, van maar hun stem verhoogd door de klank in de compositie van de orkesten trombonov binnengekomen en tabakspijpen-kornetov, en op ruimere vieringen (bijvoorbeeld, Kerstfeest) pevtsov zamelden van rond okrugi in ene enorm koor in. Leix katholieke kerk beschouwde dat muziek moet demurrage zijn en begrijpelijk, en daarvandaan een aanvang nemen voorbeeld sakralnuiu muziek Jovanni Palestriny, pisavshego kleine werken op geestelijke teksten. Voortvloeit om dat latere zelve maestro geslagen beneden de invloed van expressieve aan te tekenen en moguchei "nieuwe" muziek en werd om monumentaale en krasochnye werken vergende de aanzienlijke verrijkingen van khorovogo zingend te schrijven.


De muziek taal

Op het begin XVI in. De meest van gewetene componisten waren kin van Noord Europa, maar tegen het eind eeuwen eerst viool zazvuchali italiantsy. Jonge musici van vele landen kwamen op uchebu in Italie. Engelse musici studeerden Italiaan madrigaal en podrazhali naar hem. Componisten Tallis en Doulend schreef complex tserkovnuiu muziek alsmede nezamyslovatye gezangen voor een stem. Muziek stopgezet te worden duidelijk uitgerekend en strikt geestelijk. Ze emotionele, expressieve en lichtende individuele beschikking kocht. Muziek zagovorila met mensen - en mensen zijn taal begrepen.