Moderne beeldhouwkunst


XX eeuw oznamenovalsya door revolutionaire zwenken in de beeldhouwkunst en schilderstuk. De grote varieteit van nieuwe aanwijzing, van de stijlen, thema gebieden van en materielen odarilo menselijkheid door talloze rijkdom nieuw fantastisch tvorenii.

Met the times van Italian Revival tot toe de beginneling van XX eeuw van beeldhouwers verwachtte creatie min of meer exact (verhuren op de tijdperken sentimenteel of idealized) van de afbeeldingen van echte wereld. Leix bijzonder zelden beeldhouwwerk werd door de vorm van de zelve-uitdrukking van de persoon van de magister. Beeldhouwer werkte, doorgaans, in stenig, naar de klei of brons.


Doorbraken

In XX eeuw gryanul ontstellende hekje en gezwind breken met oude tradities door. Door gemakkelijke aanduiding het werd schijnbaar als vroeg als in de kunst van de grotste beeldhouwer van het eind van XIX eeuw Ogiusta Rodena. Indiogeen, erbij prachtige verschijning van de knapheid en de inner arbeidsvermogen van persoon, anders kan worden traditsionalistom beschouwd. Niettemin en erin werkt kunnen worden typerend modernistskie de contrasten van de bill van de kavels en lichtgevende uitwerkingen vernomen. Niettemin die radicaal draait zich welk op het begin van XX eeuw geapporteerd aaneen zarodivsheesya in Frankrijk motie kubizma, zastigli publiku buiten de basis. Leiders kubizma - Pablo Pikasso en het vriend Zhorzh Marriage staat - kunst revolutioneerde, demontiruya predmetnyi wereld (cafe, gitaar, persoon) en zamelend het opnieuw, dikwijls in de vorm van de pakket van geometrische eerste beginselen. Namelijk hier neemt begon spelbepalende voorstelling modernizma - avtonomnost lettere. Van de gene spiegel afbeelding van de realiteit artistieke persoon draaide zich in gloednieuwe realiteit, niets niet naar verplichte omringende zijn wereld.


Lopen kubizma

Zarodivshis in het schilderstuk, kubizm hoe vlieten eerlang veroverde en beeldhouwkunst. Zelve Pikasso begon om kubistskie skulpturnye composities met 1909 g te ontwikkelen., En met betrekking tot het stopam gevolgd van je welste aantal van bijzonder vayatelei, bijvoorbeeld, Zhak Lipshits (1891 -1973). Kubizmom totchas werd de brindled groepering van nieuw scholen, incluis futurism, konstruktivizm en dadaizm florerende tot toe ik wereldoorlog 1914-18 gg ingenomen. Dan zarodilis en twee machtig, hoewel op eerst uitzicht accuraat van niet lijkend op tussen elkaar invloeden op moderne beeldhouwkunst - kunst primitiva en de functioneel elegance van modern industrieel ontwerp.

Op het begin 1900 jaren evropeitsy begonnen om knapheid en moshch de lettere van andere culturen, van de te beseffen vooral artistiek kervend van de stammen van Afrika en Oceanie. De vooral machtige invloed van de kunst primitiva wedervoer amerikanets Jeikob Epstain (1880 -1959). Het werd in Groot-Brittannie, waar begin met 1908 g onderbouwd. En anders lang op de beeindiging II wereldoorlog, het "lelijk" en "bawdy" tvoreniya skandalizirovali publiku.

Primitivism vele magisters leidde naar de vereenvoudiging van de vormen naar en nog grotere verzoening met puure onttrekking zonder de ontbering van nekoego superieur besef. Zodanig was Zhan Arp (1887 -1966), van wie idealiter vyglazhennym stenig izvayaniyam, eerder gelijkaardig naar grote galechnik, prisushche organichnoe charme. Rumyn Konstantin Brynkushi (1876 -1957) maakten het brons beeldhouwkunst van het type van deftige serie "Vogel in de kamer", wiens obtekaemye fatsoeneerde vlakken binnengedragene zichzelf traceren zagadochnosti.


Beeldhouwkunst konstruktivizma

Makend in helemaal andere oplossing, Italiaan futuristy, bijvoorbeeld, Umberto Bochchoni, caroled snelheid en dinamizm modern leven. Werken zo modern met betrekking tot animo, maar elk meer geroepen met betrekking tot artistieke taken Nauma Gabo (1890 -1977) en het edinomyshlennikov maande nauwkeurigheid en de elegance van de vormen van de machine en wetenschappelijk model. Konstruktivisty gespeelde beduidende innovatory rol aan het werk met industrieele materielen (door het plastic, glas, stalen), eerder konstruiruya, nezheli kervend van de steniging de werken en makende skeletnye structuuren voor traditionele skulpturnoi menigte.


Antiiskusstvo

Niet minder radicale trachtte afscheiding van de traditie anarkhichnye dadaisty oefenende opzettelijk veroorzakende "antiiskusstvo", incluis assamblazhi bestaande uitende de pakket per de avontuur van slaande arm in de arm thema's of alle manier van de ongerijmdheid.

Nachavshayasya tot toe 1914 g., Artistieke revolutie raskrepostila de kunst van de magisters van alles behalve alle aanwijzing. De vele bijzondere beeldhouwers van XX eeuw continueerde om afbeeldingen van de wereld van mensen te maken, maar, als vroeg als niet vrezen verstuiking of de vereenvoudigingen van de vormen in behalf van de verrichting van emotionele uitwerking. Deze algemene stemming heling de titel van expressionism, merkwaardig in de kunst Alberto Jakometti (1901 - 66), van wie doordringende op welke wijze kling figurki dragen tyazhkoe de belasting van de bedekt-verhogen fout en zorgen draagt.

Met 1945 g. Begon de geleidelijke erkenning van modernistskoi beeldhouwkunst, en, achter enige wijd gewetene uitzonderingen, nieuwe voorstellingen en materielen utratili de aanstootgevende nieuwigheid. Naar het aantal van de waardige aandacht van de lopen betr de creatie van abstraheren metallieke constructies, meer dikwijls zamelde van losse details, nezheli tselnolitykh in. Door de voortrekker van deze richting werd amerikanets Devid Smit hebbend tijd paar jaar om door welder te studeren. Enkel het tvoreniya door raspisany kleurt. Belated deze methode perenyal Entoni Kero, uitstekende Engelse beeldhouwer met betrekking tot het metaal van 19b0-kh jaren.


Klap-kunst

Van beeindigen 1950 gg. Grotste beroemdheid in de kunst verkregene richting fris-kunst vindend de meeste verschillende wegen van de belichaming. Wezen osoznanno modernistskim, het, toch, caroled van niet machines, en de eeuw van consument cultuur. Naar het karakteristiek tvoreniyam fris-arta behoren tot brons beery zandplaaten Jaspera Jonsa (r. 1930) van of gigantische vinilovye gamburgery en rozhki de ijsje-room van Klasa Oldenburg (r. 1929).

Alle die podvodit om na te denken wat in recente jaren de gewoonlijke categorieen van het schilderstuk en beeldhouwkunst dikwijls utrachivaiut byluiu urgentie. Het is niettemin, beoordelend door die furoru die vervulde in 1990 gg. Belichtte Demenom Kherstom kadavers beest in de boten met formaldegidom, naar de beeldhouwkunst anders bestaan dan om publiku te choqueren.