Mikelanjelo Buonarotti


Mikelanjelo een van de grotste kunstenaaren van alle tijdperken, wiens aller tijdene beschermgeest voorbijgestreefd het tijdvak, voplotivshis in het schilderstuk, om, naar de architectuur en dichtkunst uit te houwen.

Mikelanjelo Buonarotti (1475 -1564) werd in de dorp Kapreze in Italiaanse provinciale Tuscany bevallen van. Eerlang het gezin pereekhala in Florence, en gering Mikelanjelo otvezli naar kormilitse. Zo jongen werd worden in het gezin van bricklayer opgevoed, en, is mogelijk, dit was voorland, omdat nadien Mikelanjelo gehandhaafd die erin van de kindertijd leefde liefde naar stenig.

Met de meeste vroege jaren oud het bekoorde en kunst, en na het eind van scholen Youngster wordt door leerling Domeniko Girlandaio - populaire florentiiskogo de magister van het schilderstuk. Girlandaio snel vernomene neobychainuiu begaafdheid Mikelanjelo en in 1489 jaar doorgestuurd het om beeldhouwkunst beneden het leiderschap Bertoldo dee Jovanni te studeren.

Eerlang op ableness Mikelanjelo nemen aankondiging Lorentso Magnificent, togdashnii de lineaal van Florence. Jeugdige beeldhouwer pereezzhaet om in de paleis Medichi te leven, waar continueert uchebu. Na de dood de pokrovitelya in 1492 jaar Mikelanjelo terugkomsten in otchii huis en met de belangstelling begint om anatomie te studeren. Het zelfs eigenaardige privilege wint, volksplanting kadavers te ontleden in een van de huisvestingen van de kerk van Holy Spirit - in de uitwisseling voor reznoe van hout raspyatie hen volbracht voor kloosteroverste.


Florence en Rome

In deze jaren in Florence wordt nespokoino. Savonarola en andere propovedniki predrekaiut zijn drop. In 1494 jaar stad verovert Fransen koning Karl VIII, Mikelanjelo vluchten van Florence. In 1496 jaar het nodigen in Rome uit, waar hiernaast met andere werkt magister izvayal onderkende "Oplakivanie Khrista" ("Pieta"). Deze verbazende compositie draagt hem obshchenarodnuiu beroemdheid aan, het verkondigen door de grotste beeldhouwer van Italie - erfenis welk levenslang garandeerde Mikelanjelo prestigieus, hoewel dikwijls moeilijke ordes.

Mikelanjelo terugkomsten in Florence, waarbinnen 1501-4 gg. Ontwikkelt pyatimetrovuiu statuiu Davida. In 1505 jaar het oorzaken in Rome paps Iulii II - voorop van zeven papsen, wiens ordes zullen kunstenaar volbrengen. Iulii attorns Mikelanjelo eiser van de usypalnitsei. Dit moest voorname monument meer dan met 40 beeldhouwkunst. Mikelanjelo doorgebrachte acht maanden slechts daarover, om te selecteren stenig. Paps op eerst angstgevoel manifesteerde, en dan en vovse verlorene belangstelling om te projecteren.

Wreed rueful Mikelanjelo Rome verlaat, maar het alles behalve alle ineens veroorzaker back naar als vroeg gelijke ieder meere hartige Yulia die op sei tijdperk, wenste toe, om beeldhouwer zapechatlel het in het brons. Hinkelend dan om eiser van usypalnitsei te continueren, Mikelanjelo opnieuw tevredengesteld een stuk hout, wanneer paps bijkomend veranderde beslissing en belastte met naar hem de handtekening van de aarts Sixtinskoi kapelly in De vaticaanstad. Op eerst Mikelanjelo geprotesteerd schrijvend aan naar die kist - van niet het specialiteit, maar klant was nepokolebim, en magister aarzelend begaf zich aan het werk. Complexiteit en masshtabnost taken eerlang het veroverden, het onbeheerde alle toevoegsels, ferm beslist om in odinochku te werken. Handtekening bezet vier jaren (1508 -12).

In 1527 mogendheid in Rome de keizer veroverde van Heilig Romeinse Rijk Karl V, Medichi waren izgnany, en Mikelanjelo belastte met om defensieve constructies te bouwen. Niet aantijgingen toe het wensen van de verraad, kunstenaar in 1529 jaar vluchten in Venetie. Met de vernieuwing Klimenta VII op apostolical zien Mikelanjelo komt op eiser van usypalnitsei Medichi terug. Na completerend van de groeven Juliano en Lorentso de Medichi in 1534 jaar kunstenaar eens voor alle overgaven Florence en pereezzhaet in Rome, waar werken overheen de handtekening van altarnoi muur Sixtinskoi kapelly en ontwikkelt fresku "Groot asize" (1535 -41).


Protagonist is een persoon

Beschermgeest Mikelanjelo - erin absolute betrekking van menselijke lichaam en de proporties ervan weergave. De heropleving filosofie ingestellen persoon in het centrum mirozdaniya het haalde "merilom alle ding'en. Mikelanjelo belichaamde gumanisticheskie beeldspraak omstreeks het ideaal van het tijdvak - perfecte menselijke persoon - in de kunst.

Erop beinvloeden kunstenaar Mazachcho en beeldhouwer Donatello, maar door de belangrijkste bron van de inspiratie altijd oeroude beeldhouwkunst verbleef.

De varieteit van de moties en zhestov erin arbeidt beren bewijsmateriaal dat Mikelanjelo fantastisch studeerde, hoe werkt menselijke lichaam.


Architectuur

Mikelanjelo altijd beschouwde door ons eigen beeldhouwer, om het schilderstuken prisushcha bepaald obemnost te vlakken. Maar laatste 30 jaren oud van het leven het gewijde aan ine het algemeen architectuur, en in dit veld het beschermgeest zo is ruim.

Smenyavshie elkaar Roomse papsen zabrasyvali het door ordes, de meest geweten van welk werd de oprichting van het mannelijk lid van de dom zwede. Petra in Rome (constructie begon in Yulia II in1506). Net zo indien met Sixtinskoi kapelloi, Mikelanjelo op voorop wil niet bratsya voor deze orde, maar, uiteindelijk, afgesproken. Helaas, naar de magister falen dostroit dom is een het gestorvene 18 Februari 1564 jaar.