Middeleeuws schilderstuk


In het tijdvak van de middeleeuwen schilderstuk werd een van glavneishikh de types van lettere. Draait zich in de levens van de samenleving en nieuwe techniek schonk naar de kunstenaaren mogelijkheid om realistichnye te ontwikkelen, pronizannye het diep humanism van het werk welk was suzhdeno om echte revolutie in zapadnoevropeiskom kunst te begaan.

Op de zonsondergang van het Roomse tijdvak van het schilderstuk werd onderpand rol malyarstva bezworen. Maar van prikhodom XIII eeuw begon de gezwind ontwikkeling van Europese beschaving, otkryvshee voor de kunstenaaren nieuwe vooruitzichten. Paleisen en kastelen superieur znati werden met nevidannym in het verleden grandeur, stormily razrastalis Parijs, Praag, Londen, de steden van Italie en Vlaanderen versierd. Alle nieuw poloten - op eerst leix op godsdienstige complotten - thirsted voor niet alleen aristocraten en de verzorgers van de kerk maar ook zazhitochnye gorozhane. Met de alfabetisme verbreid verbouwde en vereiste voor de literatuur respectievelijk inhoud profaneren. De beste stalen van bookish kunst, verkwistend ordende miniatiurami, werden voor de koningen benoemd en vorsten en werden niet enkel in de mannenkloosters door maar ook professionele kunstenaaren eigen winkels gemaakt. Niettegenstaande in blijje lage stand poosje leven, de namen van vele kunstenaaren en hun biografie werden de geschiedenis achievemnt.


Nieuwe mogelijkheden

Naar nieuwe houding naar het schilderstuk bevorderde en van je welste aantal van godsdienstige vernieuwingen. Op het begin XIII eeuw tserkovnye altaren opgesmukt zaprestolnyi afbeelding, tegen de achtergrond welk werden bogosluzheniya gedraagd. Het dikwijls bestaan uiten twee (diptikh), drie (triptikh) en elk meer stvorok, maar beschreef de gemeenschappelijk klassikaal van personages of scene. Door bijzondere populariteit gebruikte afbeelding donatora (bijzondere, oplativshei de aanmaak van altarnogo afbeelding en offerend het kerk) welk het heilige pokrovitel hedenen naar De madonna. Instelling voor de kunstenaar ingewikkelde creatieve taken, altarnyi afbeelding in dat tijdperk geopend nieuwe overvloedige gelegenheden voor de zelve-uitdrukking in de laatste compositie van altarnogo kamer welk nadlezhalo om de onderwerp van belangrijkste aandacht en godsdienstige gevoelen pastvy te worden.

Kwam en bloem nastennoi schilderstuk - deels als gevolg vergroting zwede baseerde. Frantsiskom Assizskim ordena frantsiskantsev, voor welk werd de alsnog grotere boel van de kerken gebouwd. Door het best betaamde methode van hun decoratie ontpopt schilderstuk, omdat creatie mozaiki of genodigde hebben veel keer, of werd door niet toelaatbaar lux voor ordena bekennende armoede en smirenie beschouwd.

Sterke invloed op de nadere voorland van het schilderstuk gaf leven en activiteit zelve zwede weder. Frantsiska Assizskogo (1182 -1226). Oprechte liefde heilig naar de wereld respectievelijk bezielen natuur hielp het sovremennikam om knapheid aarden bytiya te verstaan, en van XIII eeuw in middeleeuws schilderstuk nieuw uitzicht domineerde op de wereld. Voortaan kunstenaaren, niet verlaten godsdienstig thema gebied, met duidelijk genoegen portretteerde materiele wereld en gemaakt in nieuwe realistichnoi en gumanisticheskoi manier.

Adoratie naar de intens menselijke afbeelding van De madonna ook wedergegevene machtige gumanisticheskoe invloed op de godsdienst, en ertussendoor en op de kunst, waar deze complotten alsmaar waren gebruikt.


Italiaan magisters

Tal van stemmingen veel eerder zarodilis in Italie, nezheli in andere landen van Europa. Dvoe de magisters van het eind van XIII eeuw - Chimabue en Duchcho - worden beschouwd obshche de erkennene oprichters van de traditie van zrimogo realisme in het schilderstuk welk was suzhdeno om in Europese kunst er toe XX eeuw te bovenliggen. Beide overgelaten aan zaaden onderkenden altarnye afbeeldingen, door waar belangrijkste personages gekomen Madonna sturen met mladentsem door.

In de gezwind tijdperk van beide kunstschilders overvleugelde hen minderjarige sovremennik Jotto dee Bondone (ok. 1267-1337). Het voorop van grote florentiiskikh magisters sniskal prizhiznennuiu beroemdheid pocheta en rijkdom verkregen. Echter het zo veel overvleugelde de tijdperk welk vele het novatsii werden begrepen en werden sobratiami met betrekking tot kisti leix na aard sotniu jaren oud geadministreerd. Het helden van ploti en bloed ferm kosten op land, maar whereat hoe zijn in staat om zich te verroeren en om in de natuurlijke wijze of architectonic omstreken en kamer met enkel aanduiding op de diepte te bestaan. Maar allereerst alvorens ons levende mensen erop houdende diepe gevoelen en gewaarwordingen. De fantastische handigheid van de overhandiging van alle dodenrijk menselijk perezhivanii maakte Jotto grote dramatische kunstenaar.


Freski

Makende de panno, Jotto toegepast verzonnen door dat tijdperk italiantsami technologie freskovoi schilderstuk. Vandaag noemen wij freskami gemaakt in deze technologie schilderstuken alsmede over het algemeen elk nastennuiu schilderstuk. Maar echt freska - dit te allen tijde handtekening poverkh vers, van anderse vochtige wondpleister portie door de voedingsbodem voor de verf stratum. Zelve Italiaan woord "fresco" middelen "vers". Voor een zittingsperiode raspisyvalsya door de verven leix dat stadsdeel van de muur welk magister had tijd te dempen met betrekking tot hebben nog niet naar podsokhshei wondpleister. Hier cruciale rol gespeelde de meewerken oorzaak van de tijdperk, voor pigmenty veroorzaakte op de vochtig stratum van de wondpleister, goedgevonden met de om haar in chemische reactie stabiele verbindingen gevormd. Vysokhshaya freska niet shelushilas en niet osypalas konfijtend op dolgie eeuwen pervozdannuiu knapheid en de helderheid van kleurt. Wegens deze enorme technische doorbraak na jaren werden de grotste meesterwerken freskovoi schilderstuk, met de handtekeningen Sixtinskoi kapelly in De vaticaanstad kisti Mikelanjelo gemaakt.


Pridanie dieptes

Te beheerst, voor het eerst stolknuvshimsya met deze taak, was hard de begoocheling te maken van de realiteit van scene portretteerde. Hier werden de niet alleen exacte overhandiging van uitwendig silhouet naar maar ook pridanie cijfers obemnosti Real tel genodigd hebben, en de molteken vlak van de schilderstuk - van de sensatie van de diepte, om landschap hoe verliep zich afield (de vraag is die de kunst van de vooruitzicht). Niet een is generatie van De italiaan kunstenaaren ottachivalo deze technologie, dikwijls hetend op beslissend van zodanig taken, hoe de creatie van decoratieve ornementen. Gelijk probleem was bedragen beslisen naar en de magisters van het overblijfsel van de Europa, in verschillende tijdperk wedervarende de machtige invloed van De italiaan kunst.

Door het eind van XIV eeuw kunstschilders aan het werk in de yards Europese vladyk, gemaakte de min of meer gemeenschappelijke stijl van het schilderstuk welk dikwijls naam international gotikoi. Weerkaatsend delicaat, verre van echt leven de dampkring van pridvornogo alledaags leven, van hun werk verschillen eerder door izyskannostiu en delicatesse, nezheli inner macht. Naar personages pridavalis elegant pozy, en hoewel vooruitzicht dikwijls werd door leix aanduiding bestempeld als, onbeduidende details anturazha werden erbuit met iuvelirnoi nauwkeurigheid uitgeschreven.

Alle deze eigenschappen met bijzondere helderheid gemanifesteerd in gedecoreerd miniatiurami manuskriptakh, pasklaar-gebouwd vladetelnykh van de gezinnen. Izvestneishimi magisters dit zhanra waren Pol Limburg en dvoe het bratev die alle 16 jaren oud (1400 - gekregen les 16), plotseling ischezli van historische scene. Hen pokrovitelem en klant was bijzonder van kollektsioner en tsenitel de kunststuken van dat tijdvak gertsog Zhan Berriiskii, de cadet van Fransen koning Karla V. Het naam proslavila boek, kwam in de geschiedenis beneden de titel "Prachtige chasoslov gertsoga Berriiskogo" binnen. "Chasoslov" worden door de beroemdheid uitstekend miniatiuram gemaakt voor hem bratiami Limburgami verplicht. Dit werk flatteus van echte ventsom hun kunst, verbleven in 1416 g. Niet geoefend, maar tot toe ons zenden 12 deftig miniatiur op het thema van the times van jaar op. Erop worden scenes seva geportretteerd, van zhatvy of bejagen, naar priurochennye hereto of ander seizoen.


De verschijning van buttery kleurt

In 1430 gg. In togdashnei Vlaanderen, prinadlezhavshei gertsogu Burgundskomu (presenteren Belgie en Netherlands), begon om de gloednieuwe stijl van het schilderstuk te ontwikkelen. Zoals Italie, Vlaanderen was de boord van voorspoedige steden. Naar namelijk dit feit menig schrijven aan realistichnyi, leegte podcherknutogo aristokratizma de stijl van plaatselijke kunst toe. En ook, als in Italie, naar de bloem flamandskoi schilderstuk gebijdragene principiele technische vernieuwing - buttery verven. Rastertye met plantaardige boter pigmenty verreweg geexcelleerd met betrekking tot helderheid boventoon voeren dan in het schilderstuk temperu, door de basis welk diende snel sokhnushchii yaichnyi zheltok. En als om temperoi te schrijven en te ontwikkelen freski moet was gezwind, niet vdavayas in de ondiepte details, die buttery schildert het is mogelijk was om stratum achter stratum verkrijgende fantastische schilderachtige uitwerkingen te vlijen. Daaruit timen elk kunstenaar richtte zich op de uitmuntendheid, onveranderd otdaval de voorkeur van buttery schilderstuk.


Flamandskaya school

De oprichter van flamandskoi schilderachtige school was Rober Kampen, maar de meeste gewetene zijn gedeputeerdeen behoren bij volgende generatie. Voorop van de grote magisters van Europees buttery schilderstuk werd aller tijdene portretist Yan Van Eik (ok. 1390-1441). Met behulp van buttery schildert het de prachtige overhandiging verkreeg van de wedstrijd van ontsteken en dodenrijk op diverse thema's.

Neobychaino begaafde kunstenaar was en het minderjarige sovremennik Rogir Van der Veiden (ok. 1399-1464). Niet zo bij het wonen te detailleert, hoe Van Eik, het prefereerde rijke helder kleuren, onderscheidene omlijningen en de doordringend boetserend van de volumes eigen nepovtorimyi stijl gemaakt, bekwaam om het brede spectrum van de gewaarwordingen - van kalme tranquillity tot toe boundless mistroostigheid te verplaatsen.

Flamandskaya school schonk naar de kunst niet een generatie van de briljante magisters van het schilderstuk, en voor alle XV eeuw vele prisushchie naar haar eigenschappen perenimalis door de kunstenaaren van alle Europa. Slechts van 1500 jaar op de wijziging door hem kwam nieuwe loop, ispodvol winnende macht voor Alpene khrebtami - Italian Revival.