Italiaan opera


Sformirovavshis hoe zhanr in Italie, opera met 1597 g. Snel verkregene valuta met betrekking tot alle Europa. Niettemin door leiders fatsoeneren in het nieuwe type van kunst onveranderd verbleven Italiaan componisten, zo als Klaudio en Alessandro Skarlatti.

Zarodivshis op welke wijze "toneelstuk beneden de muziek", opera naar de beginneling XIX in. Draaiden zich in puur muzikale afbeelding, bij wie rechitativu - ritmisch deklamatsii naraspev - alles behalve verbleven niet plaatsen, en in het complot van merken organichno kwamen arias overeen. Aria (letterlijk "uitzenden") - dit continueerde solnyi nummer. Voor keer van de uitvoering van aria alle stsenicheskoe handeling zamiralo, en het in het algemeen zavershalos alles behalve ieder verschijnsel.

Weerhield in de dialogen rechitativ algemeen werd akkordami chembalo (klavesina) vergezeld, wanneer uitwisseling replikami verrees in de werkwijze van de ontwikkeling van de handeling, en door de aanloopen van alle orkest voor de uitdrukking van sterke gevoelen of perezhivanii.

In dat timt aria presenteerde solnyi het aantal van type Da capo ('in het eerst geval"), t. Door hem. Aanvankelijk werd belangrijkste volgde thema geexecuteerd, daarvoor onderpand, na wat de herhaling van belangrijkste thema. In ene-derd, van helemaal overbodig van het gezichtspunt complot, werd vokalnoe de handigheid van executor gedemonstreerd, en, eigen, hieraan teweegbrengen in de opera werd alle aria omvatten. Deftige zangers opgesmukt de leden zo door virtuoznymi boodschappende doende arcades welk die, uiteindelijk, prevratilis in voorbij de overtuiging complex vokalnye nummers publiku in woedende bewondering gepresenteerd.

De grootst opernymi de executors van dat tijdvak waren kastraty - zangers-bemanen, in de kindertijd podvergshiesya kastratsii, om te weerhouden jongensachtig canto. Zodanig stem versterkt door de macht volwassene organizma, verschilde door ontstellende zuiverheid en flexibiliteit, en in XVIII de eeuw van het hart publiki lokte bijzondere zangers-kastraty aan, een van welk was Farinelli (1705 -82).


Opera-seria

Er toe XIX in. Leidinggevende leden in de opera's-seria ("serieuze opera''s) verrichte manspersoon canto, en leix belated door hem op de wijziging kwam tenora. Opera-seria was zeer verre van echt leven deistvom, en zijn complotten - doorgaans, episodes van oeroude geschiedenis in volnoi behandeling - moderne gehoorzaal schrikken door de artificiality op. Niettemin namelijk in het dit zhanre Italiaan opera zavoevala alle Europa, waar praktisch allemaal spektakli werden op De italiaan taal geexecuteerd. Zelfs nemets Gendel en grote reformatory opera's Gliuk en Motsart muziek schreef op Italiaans boek uit. Leix in Frankrijk werd eigen nationale traditie gevormd, van de basis welk steken Zhan Batiste Liulli. Het is begeleidend, en het de manier van leven begon in Florence beneden de naam Jovanni Battista Lulli.


Opera-buffa

Naar het midden van XVIII eeuw met de opera-seria werd om opera-buffa, of komische opera te wedijveren. In dit monter muzikaal spektakel met de gezwind wijziging van de evenementen gefungeerde eenvoudige mensen in gebruikelijke zhiteiskikh toestanden, en, zelfs slaand belachelijk of entanglment, personages manifesteerden echte gewaarwordingen (niet in het voorbeeld flodderig izliyaniyam in de opera-seria). In de opera-buffa werden alle vertrouwde ondeugden gespot, willen zeggen, schraperigheid en nietigheid. Beschouwer helemaal andere traditie gepresenteerd, opera-buffa ook kreeg beduidend verbreid nou voorbij Italie, en in Frankrijk zelfs veroorzaakte pamfletnuiu "oorlog buffonov". In het dit zhanre werkten als briljante componisten Pergolezi, Paiziello en Chimaroza.

In XVIII in. Afzonderlijk gran tussen serieuze en komische opera beet door beet sterlas, en in serieuze opera begon om komiek personages en episodes te schijnen. Met de ontwikkeling van ensembles, bij wie verschillende personages leidinggevende algemene melodie, op gelijke tijdperk uitgedrukt in verschillende gevoelen, aria utratila de topfuncties. Dit en het een aantal van ander draait zich imparted naar de opera ruimere flexibiliteit en dramatizm. Naar 1800 g. Benaderde zonsondergang tijdvak kastratov, hoewel in de uitvoering solista - nu, doorgaans, vrouwen (prima donnas) - als voor klonk hardmeeste virtuoznye arias, populariteit welk op de tijdperken zelfs de beroemdheid overvleugelde van hun executor!


Rossini

Skol evenmin waren van de grote verrichting van retroactieve tijdvakken, het goud eeuw van De italiaan opera met betrekking tot rechter werd eeuw XIX. Eerst grote componist nieuwe formatsii was Joakkino Rossini, prolific beschermgeest, met de egaal glinsteren pisavshii serieuze en komische opera's. Met betrekking tot sei dag gebruik liefde publiki het komische opera's "Italianka in Algerije" (1813) en deftige "Sevilskii kapper" (1816). Voorgaand werd voor onvolledige twee weken, poosje enkel items bedenker pozaimstvoval van de oude composities uitgeschreven.

In 1824 g. Rossini pereekhal in Parijs wordend de door dat tijdperk muzikale hoofdstad van Europa, en prinyalsya opera's uit te schrijven in Fransen stijl met de zelfde verzachten, net zo in de italiaan. Het "Vilgelm Tell" (1829) - grandioznaya opera omstreeks agadic zwitser luchnike - zo veel is protracted die in onze dagen zelden wordt zonder kupiur geexecuteerd. Zato uvertiura ernaar (orkestrovoe inleiding tot toe de uplift van het gordijn) werd populyarneishim klassieker werken.

Na "Vilgelma Tellya" maestro stopgezet om voor de scene te schrijven, hoewel door dat tijdperk nauwelijks bereikte 37-zomer leeftijd en prebyval in de bloem van de machten en talent. De aanleidingen van zodanig beslissing tot toe nu blijven door de puzzel. De overige van het leven-39 jaren oud - Rossini voerde in complete dovolstve en welzijn uit.


Romantiki

Op de nageslacht Rossini gaf diepe invloed romantizm - ideinoe weder en artistieke richting in Europese en Amerikaanse geestelijke cultuur achtend door de superieur taxeert van borenie hartstochten en uiterst individualizm.

Door echt tragisch meesterwerk werd opera Gaetano Donitsetti "Liuchiya dee Lammermur" (1835) met betrekking tot de beweegredenen van de roman In. Skotta "Lammermurskaya jonggehuwde". En episode dacht zich venchaniya obezumevshei Liuchii met pogibshim geliefde werd, pozhalui, door de zelve "scene onderkende van folly" in de opera gedragse beta's. Gelijkaardige scenes waren zeer populair in romantische opera's, waar onveranderd tragische hartstochten bestormden.

Naar Otdavaya juiste romantische zielsangsten, italiantsy verspeelden niet van de smaakvermogen naar komische opera; Gelijke Donitsetti artistically werkte in beide zhanrakh zaaden omstreeks 70 opera's gelaten. Het sovremennik Vinchentso Bellini gestorven in jonge jaren hebb had tijd om leix meerdere erkennene meesterwerken, met "De standaardmaat" (te ontwikkelen1831), handeling welk totaliter in het animo romantizma en verrijst in de omgeving gallskikh druidov, leidinggevende slag met Roomse veroveraars. Donitsetti en Bellini waren magisters belkanto (woordelijk "fantastisch zingend"). Van ornamentalnogo de stijl van het tijdvak kastratov belkanto verschilt izyskannym lirizmom welk magister is in staat naar impart de diepte van echt gevoel.


Verdi

De grotste Italiaan opernym componist was Juzeppe Verdi bestaan dolguiu 87-zomer leven en makend van je welste aantal van onsterfelijke werken - van "Oberto" (1830) tot toe "Falstafa" (1893). Verdi - vykhodtsu van de kwaad peasantry gezin - regelde te vernemen rijk pokrovitelya meegegaan met om het uchebu te betalen. Maar Milanskaya conservatoire, in de Youngster van talent niet ontdekken, afgekeurd naar hem in de toelating, en succes te verkrijgen naar hem zal het was van node door halsstarrige arbeid en particuliere lessen.

Van eerst trees van kompozitorskoi loopbaan Verdi wedervoer meerdere tyazhkikh stakingen - de flauwte van vroeg werken, en dan de dood van vrouw en dvoikh kinderen. eenmalig het was, scheen, is gereed eens voor alle zabrosit sochinitelstvo, maar, gelukkige, benignant impresario toonde aan hem boek (literaire tekst) "Nabukko". Inspireerde door heroisch complot, Verdi totchas stellen omstreeks de materie, en in 1842 g in. De premier van nieuwe opera werd ingehouden. Het grote succes ze maakte deel uit worden verplicht om koor "Va pensiero" onderkennen, bij wie plenennye in De babel iudei zuchten met betrekking tot utrachennoi rodine. Italiantsy usmotreli hier zinspelen op het eigen ugnetennoe positie beneden de mogendheid van Oostenrijk, en in navolgende opera's Verdi alsmaar scenes scheen met de bedekt-boven vaderlandslievend besef.


Opernye meesterwerken

Het is tussentijd, in 1850 gg. Onderuit de pen Verdi voor andere uitgekomene verdienste beroemdheid het naam van de opera: "Rigoletto" (1851), "Trubadur" (1853) en "Traviata" (1853), bij wie melodicheskoe rijkdom behoort op de diepte menselijk perezhivanii.

Naar de apices van de kunst Verdi ook behoort grandioznaya "egyptenaar" opera "Aida" (1871) en twee gemaakt op de helling de jaren oud van het meesterwerk met betrekking tot beweegredenen shexpirovskikh pes - "Otello" (1877) en "Falstaf" (1893). Helder romantizm en een gebetene utrirovannye personages Verdi vele jaren oud tsarili op opernoi scene, poosje in 1890 jaar declareerde niet omstreeks zichzelf ontwikkelden creatieve richting - verizm, of realisme. Nieuwe opera's voor het eerst voerden op de scene van eenvoudige plattelanders en andere personages van de bodems van de samenleving, erin woedend burlili zhiteiskie vuren uit.

Grotste beroemdheid sniskali twee kleine opera's, dikwijls executeerden in ieder merken - "Landelijke eerbewijs" (1890) Petro Maskani en "Payatsy" (1892) Rujero Leonkavallo. In beide alvorens beschouwer worden de geschiedenissen van de liefde afgewikkeld en revnosti, en beide beeindigen door de dood van helden.


Puchchini

Waardige preemnikom Verdi was Jakomo Puchchini, privnesshii in de opera de briljante schenking melodista. Tal van het arias - bijvoorbeeld, onderkende aria Kalafa van de opera "Turandot" - letterlijk helemaal op de befaamdheid en langgeleden stalen "populair klassikoi".

Eerst succes apporteerde naar de producent opera "Manon Lesko" (1893). Vertel die na premiers gordijn geklommene niet minder 50 tijdperken. Drie navolgende werken liepen goud fonds opernoi klassiekers binnen: "Bohemen" (1896) omstreeks het leven en de liefde van de bedelaars van parijs dichters en kunstenaaren; Melodramatichnaya "Droefgeestigheid" (1900) en "Madam Batterflyai" (1904), de droevige geschiedenis van de liefde jeugdig yaponki. Het peru ook behoort opernyi "vestern" "Meisje van De west" (1910), en complete sombere romantiki Chinees opera "Turandot". Eiser van laatste opera onderbroken door de dood van componist in 1924 g., Geoefende Franchesko Alfano, en premier "Turandot" werd in 1926 g ingehouden.

Met ukhodom Puchchini werd grote liriko de-dramatische traditie van De italiaan opera XIX in bewerkt.