Geschiedenis rok-muziek


"Afschuwelijk, gemeen, verwoestend" - zodanig epitetami kende witte Amerika nieuwe muzikale stijl – rok-n-kadet toe. Maar navolgende tientallen manifesteerde die deze richting verdraaiing vandaan door de wortels in glub gedragse beta's, - niet prekhodyashchaya mode, en de muzikale cultuur van meerdere generaties.

Stijl "rok-n-kadet' absorberend in ons eerste beginselen Europees van alsmede Afrikaan cultuur, kon slechts in Amerika schijnen. Immigranten van de verschillende landen van Europa, khlynuvshie in New Light in XVII-xviii vv., Vezli aaneen niet enkel de muziek maar ook instrumenten. Hield de muzikale tradities van en bondmaid, zavezennye van Afrika, maar in het licht van verbod op de wedstrijd op nationale instrumenten door hem werd dovolstvovatsya door zingende en dansen gekomen. Voor volgende twee eeuwen de coexistence van twee muzikale culturen konden niet maar leiden tot hun wederzijdse verrijking, niettegenstaande vooropgezette meningen, deprecations en pogingen naar de slagboom hen van elkaar. Daardoor zodanig scheen ontwikkeling regtaim, jaz, sving en blues. Met de tijdperk blues, karkateristiek voor het landelijke gebied van het zuiden toestanden, drongen op de noord binnen en in ruimere steden, waar evoliutsioniroval in de ritme-beeindigen-blues - predtechu rok-n-rolla.


Muziek voor jeugdig persoonen

Zoals jazu en blues, ritme-eind-blues was op eerst zwarte muziek en witte gehoorzaal belangstellende weinig.

Niettemin na Tweede wereldoorlog omstreeks zichzelf declareerden nieuw maatschappelijk formatsiya - tineijery. Presytivshis door de muziek van de ouderpaar, de witte jeugdig persoonen van stalen povalno skupat plastinki met de ritme-beeindigen-bliuzovymi door de composities. Naar de beginneling 50 jaren van de melding Maddi Uoterza, Reya Charlza, The Drifters en andere executors van de blueses en ritme de-blues-beeindigen van stalen om in chartakh bovenste posities terzijde van Eddi Fisherom, Perri door Como en andere "feilloos witte" kunstenaaren te lenen.


Geboorte rok-n-rolla

Ritme-eind-bliuzovye compositie begon om te executeren en wit, tussen welk was zanger mee de geslachten van kantri en vestern met betrekking tot noemen Bill Kheili. In 1953 g. Het twee-drie dingen schreef, in het verleden flatteuze khitami andere musici, incluis Gek Mannengek op. Volgende jaar er plaat schreef mee twee hooglied op: Dertien Vrouwen en Rock Around de Klok. Aan de beurt erin uitvoering erop uitging Verwiken, Ratelaar en Kadet, Mambo Rock en Geboorte van de Boogie. Maar, niettegenstaande de titel van laatste gezang ("Geboorte bugi"-vugi'), op hel scheen helemaal andere ditya. Hoe zong in een van de gezangen Maddi Uoterz, "ritme en blues brachten kroshku teweeg en riepen rok"-n'-kadet'.

Latere gezang Rock Around de Klok prozvuchala in de film "School jungli". Schilderstuk had op Amerikaan en Britse jeugdig persoonen oshelomitelnyi succes. Zijn spektakel in kinoteatrakh was vergezeld van unieke scenes: Tineijery vylamyvali stoelen in de hal, omdat gangpad encase alle gewillig om te dansen niet. Gezang liep Amerikaanse charty in de mei 1954 g binnen., En van De juli van volledige zes weken gekoppene khit-vertoon. Proderzhavshis in schattend van fourty beste gezangen ("Top"-40') 24 weken, negentien van welk ze kwam in Bovenste-10, compositie werd een van eeuwig shlyagerov-muziek klapen. Jongeling wetende Kheili met betrekking tot het gezangen, werd zeer verbluffen wat zijn idool ontpopte zich kruglolitsym korotyshkoi met roguish, zachesannym op de voorhoofd khokholkom. Onbelangrijke verschijning, toch, in geen geval werd naar op nevidannykh doorstromingen het plastinok niet gezegd.

In 1957 g. Kheili werd eerst rok-musicus van USA welk gastroliroval in Groot-Brittannie. Op de aankomst in Londen het 20 minuten konden niet probitsya skvoz ontmoeting het menigte, en op het concert in De dominion-tietr het fanaty zo razoshlis die enkel Kamerleden zelfs probeerden om regerings verbod op rok-n-kadet te verkrijgen. Met de tijdperk, natuurlijk, ervan gezang ischezli van khitparadov, maar naar het moment van de dood in 1981 g. Het verhandeelde elk meer 60 mln. Plastinok die, zeker, staat bewijsmateriaal erover beroemdheid rok de-ster van eerst waarde door.


Klassieker roca

Tussen de anderen reuzen van vroeg tijdvak rok-n-rolla was Littl Richard komst voorwaarts samen met Kheili in Rock Around de Klok; Fets Dominosteen - executor ritme-eind-blues begin pianistom in novoorleanskom doellat voor drie dollar in week; Jerri Whether Lewis, ouderpaar welk in 1949 g. Steek huis, om te kopen naar de begaafde 16-zomer zoon klavier. Zeven jaren oud naar na Lewis met vader zullen het was van node voor keer om straat salesmen te worden, om te geld besluiten op de reis in Memphis voor the record van de gezang Whole Lot van Shaking Coing On. Erkend vandaag klassikoi rok-muziek, dan deze "vulgaire" gezang geslagen beneden het verbod op de meerderheid radiostantsii. Etiket "vulgair" geregeld bezoeken geplakt en op vriendje, zapisavshego Rock Around de Klok voor jaar tot toe Kheili, maar door zeer klein gerend. Drie jaren na, na de uitgang in de lentemaand 1956 g. Khita Heartbreak Hotel, omstreeks hem zagovorili alle kranten, en anders in de maand 40 miljoen amerikanen de uitvoering zagen van deze gezang met betrekking tot televizoru. Jongeling maar meteen vospylala naar zanger door verhite liefde, en oudere generatie sprak ervan niet anders, hoe "gruwelijke, gemeene", "dorp", de "schande van kin menselijk", "maniak met nemytoi sheveliuroi en vuil hooglied", "rastlitel jongeling". Geroepen het Elvis Presli.

Met de tijdperk Elvis werd ontwijfelbaare koning rok-n-rolla. Erin repertuare was tal van gezangen welk vandaag met betrekking tot rechter worden klassikoi roca beschouwd, incluis Jailhouse Rock, Hound Dog en Alle opSchudde, en ballades Love Mij Tender en Kan niet Help Falling in love worden. Op de films erbij deelname natie valil door de menigtes. Wanneer in 1977 g. Presli gestorven, naar de miljoenen mensen, wiens jeugdige jaren prishlis op 50 en 60, alsmede naar hun kinderen schenen die met hun idool gestorvene en rok-n-kadet.

Op voorop op estrade en op de planken van de winkels gramzapisei met betrekking tot wereldzee beide leden geregeerde amerikanen. In leiders Engelse khit-vertoonen gingen en Tommi Stil, en Kliff Richard, en Marti Uaild, maar zij geen bijzondere succes hebben in USA, waar voor zavetnoe plaats in chartakh sorevnovalis zodanig sterren, hoe Baddi Kholli, Eddi Kokrein, Rei Charlz, Jin Vinsent, Everly Brothers, Sem Kuk, Danny en de Junioren, Brenda Whether en andere.


Nieuwe stijl

Op het begin 60 kwam nieuwe sensatie voor, wanneer Chabbi Chekker alle potantsevat beneden The Twist en Laten wij Twist Again uitnodigde. Ongeveer in dat tijdperk khit-vertoonen werden zavoevyvat nieuwe stijl, rodivshiisya in automobiel hart (Motor Town) Americas Detroit en heling titel "motown". Op de populariteit top ontpopte The Supremes, The Temptations, Marvin Rei, The Miracles, Meri Uells en "Baby" Stivi Uander. Nadien werd Daiana Ross van The Supremes en Stivi Uander volksoverlevering muzikaal industrii.


Engels rok

Door twee weken na de uitgang in DE USA van debiutnogo singla groepering The Supremes, Buttered Popcorn, chetverka jonge mensen - Jon Lennon, Sex Makkartni, Jorj Kharrison en Pit Best, nazvavshikh de klassikale The Beatles, - begin regelmatige verschijningen in liverpulskom "Kaverna" knuppelen.

Jaar na, als vroeg als waarna hoe Besta verving nieuwe udarnik Ringo Starr, groepering schreef pesenku Love Mij Do op. Vervolgens erop uitging Gelieve te Mij bevall, She Loves Jullie, Ik Wanna Hold Your Hand en van je welste aantal van andere gezangen flatteus khitami.

In 1964 g. De Beatles werden op gastroli naar New York doorgestuurd, waarin hen troffen 1000 ekzaltirovannykh poklonnits. Zestigste jaren verstreken onder wordt bezrazdelnogo dominirovaniya "bitlov" kennismaakt, en met de tijdperk elk meere miljard plastinok verkocht en vullingen, zij werden de zelve populaire groepering van alle tijdperken en naties. Invloedrijk muzikaal weekblad "Rijdend stoun" schreef die "klinken The Beatles combineert in zichzelf Chaka Berri en Littl Richard, Elvisa en kantri-rok, vokalnuiu eendracht van duvopa tot toe Everly Brothers en Beach Boys, romantizm Baddi Kholli en sladenkii fris voor starsheklassnits Fila Spektora".

De Beatles snel leidden schattend van liverpulskikh sterren rond, waar kwamen en Gerry en The Pacemakers, Freddy en de Dromers binnen. Billy J. Kramer en The Dakotas en Silla Blek. Brits rok door zavladel wereld zijnde verschuldigd naar De Rollingen Stone, The Yard vogelstand. De Hollies, The Searchers, naar The Kinks en andere reuzen, lidirovavshim in khit-vertoonen met betrekking tot beide leden Atlantiki.


Het tijdvak zonsondergang

In 1970 g. De Beatles raspalis en staal om poodinochke te werken. Niettegenstaande de befaamdheden, zij zo op de Griek calends en niet gekomen voorwaarts aaneen. Hen solnye gedenkboeken en zo uitstekend werden verkocht. In 1980 g. In New York maniakom was zastrelen Jon Lennon. Net als werd dood Presli, het dood de beginneling van het eind van het tijdvak voor volledige generatie.

Het maakt deel uit, het geheim van enorm succes The Beatles hield in in wat hen lirichnye en napevnye ballades werden geliefhad naar de ouderpaar van jeugdig persoonen caperring eronder elk meer luid rokovyi wordt geslagen.

De Rollingen Stone - andere onderkende Britse rok-groepering wedijverend met betrekking tot populariteit met The Beatles, - otniud niet succes benutte op de generatie van de ouderpaar. Zijnend verschuldigd naar de onbuigzaam en op de tijdperken rezhushchemu oor om, dit dolgozhiteli roca, protrusive te klinken als vroeg als alles behalve 40 jaren oud, olitsetvoryali soboi rok-n-kadet voor de miljoenen tineijerov. Dit standhield en in te delen The Who baseerde Rojerom Doltri, Pitom Taunsendom en Jonom Entuistlom in 1962 g. Hen woedend en dikwijls bawdy vykhodki, op de scene alsmede in de levens veroorzaakte de categorische terechtwijzing van oudere generatie.

Vandaag in rok-groepering meestal spelen twee solo-gitaren, baszanger-gitaar, udarnye, dikwijls - klavishnye, en op de tijdperken en dukhovye instrumenten, vooral saxofon. Steeds meer perfecte technologieen zvukozapisi en elektronisch direct toegankelijk gelaten heden executors te verkrijgen voorbij de overtuiging obemnogo klinken en potryasaiushchikh uitwerkingen niet enkel in studii maar ook op de concerten. Tussen de voortrekkeren van geldend van deze uitwerkingen waren en The Beatles.


Progressief rok

Rok-muziek onderkennen door de handigheid en de complexiteit van de uitvoering en bestempelde als meer voor het verhoor, dan voor de dans, kreeg titel "progressief rok". Composities Pink Floyd, Scheppingsboek en andere "progressistov" verschrikten van virtuoznostiu uitvoering, door de rijkdom van klinken en dramatizmom. Dikwijls hun concerten draaiden zich in lichtend shou met de fantastische wedstrijd van ontsteken en klinken.

Andere groeperingen, onder andere Room, prefereerde compliceren geen muziek inzonderheid op de voorbij de overtuiging hoge technologie van de wedstrijd in lang verzadigd en luid improvizations vertrouwd. Deze richting met de tijdperk gegenereerde nieuwe stijl termed "khevi-metaal', bij wie leidinggevende lede, doorgaans, stukken elektrogitara, hoe, bijvoorbeeld, in de composities Led Zeppelin.


Pank-rok

Door ander embranchment zhanra werd pank-rok (tonder - in Engels "rvan", "khuligane") - verreweg elk meer aalwaardig en nezamyslovatyi, maar zo oglushitelnyi. Groeperingen The Clash en Sex Pistols gebruikte bijzondere populariteit op pankovskikh groeperingen en door eenstemmige antipathieen op hun ouderpaar. Enkel van pioniert rok-n-rolla als vroeg als geen levend. Vele groeperingen puttend begonnen naar volledige aanwijzing en stijlen, langgeleden raspalis. Maar hun muziek levens in de opnames. Bij voortduring rozhdaya nieuwe sterren en nieuw klinken, rok-n-kadet continueert naar het akkoord essentiele invloed op alle moderne muziek.

Klap-muziek, niet helder sprak stylistic okrashennosti, ine het algemeen cherpaet de eerste beginselen van andere stijlen - geest, volk, kantri en vestern proberend zodoende ugodit alles uit.