Gotische architectuur


Gotika was eerst als om buiten de geslagene paadje architectonic stijl, rodivshimsya in Noord Europa te -presenteren. Elk meere 300 jaren oud billowy omhoog, pronizannye ontsteken domen en kerken waren olitsetvoreniem smireniya en gordyni middeleeuws khristian.

Romein stijl regerend in de architectuur van vroeg de middeleeuwen, imponeerde, allereerst, van prizemistoi massivnostiu vormen. Vette muren, obemistye colonnes en machtig kontrforsy niet lieten plaatsen te ontsteken welk maakten domen en kerken sombere en ernstige constructies, povergavshimi in blagogoveinyi sensatie. Dan, rond de middelmaat van XII eeuw, in Frankrijk voznik helemaal ander type van tserkovnykh constructies. Het is ook die hun torentjes, schenen, lucht beroerden, designly nieuwe kerken waren verreweg izyashchnee en gemakkelijker. Daarbinnen schrok gebouw verbeelding hoogtepunt en de volop hel op.

Nieuwe stijl was voor het eerst opgenomene in Frankrijk in construerend van de belangrijkste kerk van de abdij Sen-deni nedaleko van Parijs. Gebouw bouwde 1140-44 gg in. Door de orde kloosteroverste, maar onbekende, behoorde voorstelling naar hem of de naamloze magister van bricklayers. Sowieso, kloosteroverste verbleef blij door het resultaat - door vooral de fantastische toeloop van ontsteken, vrijelijk vleide van het windows.

Nieuwe stijl prizhilsya, en voor 20 jaren oud de oprichting van het mannelijk lid van gotische domen begon in Sanse, Nuaione en Steeg hieromtrent van Parijs, alsmede in de zelve Parijs, waarbinnen 1163 jaar werd gestoken onderkende Notr-jonkvrouwen. Torentjes spoed maakten alles hoger boven in de lucht, en in XIII in. Gotische stijl de mondige fase liep, met betrekking tot juiste termed hoge gotikoi en de meeste helder voplotivshuiusya in prachtige domen Shartra, van Reimsa en Amiens binnen.


Nieuwe technologieen

Van technisch gezichtspunt, gotika was eenvoudig systeem staand te veel minder massieve staande constructies benutten voor de wisselborgtocht van de stabiliteit van hogere constructies.

Dit werd mogelijk zijnde verschuldigd naar zodanig betreffende nieuwe toelatingen, hoe strelchataya aarts, rebristyi aarts en machtige buitenste colonnes (kontrforsy) met svyazuiushchimi askew aartsen (arkbutanami). Strelchataya aarts wordt door het symbool gotiki beschouwd: Uitzicht aandrangen omhoog, en wordt de sensatie van veel ruimer hoogtepunt, gemaakt dan op rond (Rooms) aartsen. Zodanig constructie was veel elk meere paardenstal en soepel, omdat zijn hoogtepunt, anders dan ronde aartsen superceding gebodene ruimte, konden worden gehandeld vertrouwende de hoek van brengen.

Cruciaal voor de ontwikkeling gotiki was ontdekking welk gewicht en de aandrang van de metselwerk kan worden in bepaalde punten gecentreerd, en als namelijk in deze plaatsen hen moeten schoren, naar andere eerste beginselen postroiki niet door alle middelen te staan. Daardoor bleef van vele stelen ruimte open. De functie van de aartsen (van stenige plafonds en krysh) veranderd, omdat rekening geaccepteerd nu op ons hun arris (nerviury), diagonalno perekreshchivaiushchiesya in vyshine. Dit gelaten in beslag nemen kamer tussen rebrami vergelijkenderwijs doordringend leggend. De neerwaartse rekening van rebernogo karkas ging naar pilyastry situeerde met gelijkmatige interval, en wat vroeger was blancoe muur, werd elegant galereei.


Arched kontrfors

De andere verrichting van gotische architectuur was arched kontrfors welk weerstond als vroeg als andere rekening - gemaakt door het gewicht van de aarts, maar buitenzijde dirigeerde. Voor die, om utolshchat leggend van de muur, kontrforsy bevonden zich op bepaalde afstand en united met de om haar leix smalle gebekte aartsen, wat, niettemin, was tamelijk voor de efficiente verdragende respectievelijk beschuldigen van muren op staande colonnes. En die was zeer belangrijk, dit gelaten belangrijkste nefu - het centrale deel van kerk om overheen de zijdelings pridelami tempel, poosje de bovenste een aantal van het windows illuminerende koren, niets niet zaslonyalsya te verzaken.


Skelet van stenig

Door het totale resultaat van geldend van deze toelatingen werden wat massieve tserkovnye constructies verkregen het type van gemakkelijke skeletoobraznykh karkassen. Niet waarschijnlijke gelijkaardige verlegt beschrijving artistieke handigheid en gevoel fantastisch gedemonstreerd door het aannemersbedrijf in beslissend van technische taken. De toerbeurten van kontrforsnykh aartsen, bijvoorbeeld, zavershalis punt bashenkami die enchanced ustremlennost in de lucht en werd een van de meeste herinnerde eigenschappen, naar prisushchikh gotische gebouwen.

Kamer tussen het "gebeente" van het karkas kon zastekleno of bol beeldhouwkunst staan. Het stenige deel van het oppere vliegtuig van het windows volgde algemene stemming gotiki wordend steeds meer verzacht en pautinopodobnoi. Openstel-werken stenig werk is een andere eigenschap van gotische stijl - met de tijdperk verkregen het type van zamyslovatykh ornementen; Nerviury op de aartsen ook paarde in steeds meer prikhotlivom pletenii. Ik Gotisch tijdvak uitgeleende por naar en de bloem van houw: Vysvobodivsheesya de kamer van de domen onbeperkte mogelijkheden bevoorraadde voor de ontwikkeling elk meer van realistichnogo kunst, en in tweeen kostende cijfers, vysechennye in complete volume, vervingen regerende weleer relefnye composities, cijfers welk hoe prostupali van de muur.

Gotische stijl aangeschaffene valuta van Frankrijk in Engeland en Duitsland, waar werd domineren. Iuzhnee, waar verreweg verschilde en traditie, en klimaat, het gaf minder invloed weder, hoewel Milanskii dom en is staal Italiaan gotiki.

IN Engeland tussen de vele meesterwerken van gotische architectuur kan Cambrian, Linkolnskii en Solsberiiskii domen, Iorxkii kafedralnyi dom, Vestminsterskoe abdij en kerk Ik Sv heten. Georga, alsmede Vindzorskii kasteel. Op de wijziging is blij naar nevzrachnoi "ranneangliiskoi" fase (ok. 1180-1280) kwam het tijdvak van "decoeeerde" stijl (ok. 1280-1360) aangetekend door de verschijning van vele absoluut onderdaan eigenschappen. Maar op de heel rijk dekor was naar meer svoistven continentale Europa, waar was niet van de analogieen naar Engelse "loodrechte" stijl (ok. 1360-1550) erbij uitgesproken ik door directe lijnen en herhalende beweegredenen versimpelde. De eenvoud van deze stijl het haalde aannemelijk niet alleen voor de domen maar ook voor prikhodskikh kerken welk nationaal was vystroeno grote menigte, poosje in XVI eeuw, met de bloem Renessansa en beginneling Reformatsii, gotisch tijdvak niet benaderde eind Engeland alsmede in het overblijfsel van de Europa.