Friderik Shopen


Friderik Frantsishek Shopen werd vpechatlitelnoi naturoi de typisch creatief indistinguishability van het tijdvak romantizma verfijnd. Het briljante wedstrijd van en compleet diep lirizma werk alles behalve polveka domineerde in fortepiannoi naar de muziek.

Noem Shopena, hoe evenmin andere componist, wordt met een instrument - fortepiano geassocieerd. Sprak die op welke wijze pianist het muntte vele virtuozov XIX eeuwen uit, hoewel afkeer kontsertirovat en voor alle leven kwam voorwaarts voor publikoi niet meer 30 tijdperken. Op welke wijze speelde componist het bijzondere rol in preobrazhenii van de vooruitzicht van fortepiannoi muziek. Het vriend Robert Shuman genaamd innovatory stijl Shopena door "de vuurmonden, ukrytymi in de kleur'en".


Kindertijd in Frederika Shopena

Bevadeer Friderika Mikolai in jonge jaren onbeheerde Frankrijk en poselilsya in Het polen, waarbinnen 1806 g. Trouwde Iustyne Kshizhanovskoi. Aankomende componist werd in mazovetskoi derevushke Zhelyazova Will, nedaleko van De warschau bevallen van. Is akkoord gaan melding in het tijdschema indigeen kostela, het scheen op de hel 22 Februari 1810 g., Hoewel de moeder van de componist genaamd andere datum - 1 Lentemaand. De gelukkige jaren van de kindertijd jongen voerde met drie zusters uit.

Friderik was verrassend begaafd kind. Het cartooned, dichtte en zonder alle manier van formeele toebereiding bespeeld fortepiano in duete met Liudvikoi. In 6 jaren oud het begon de lessen te nemen van de muziek op plaatselijke docent welk kennismaakte er mee klassiek Duits repertuarom, vooral van het werk mi En. S. Bakha. Jongen gewillig improviziroval, en in 1817 g. Werd de eerst compositie van semiletnego componist - polonez uitgegeven. Metropolitan drukpers vertraagde niet omlaag met de trots om jeugdig sochinitelya door de beschermgeest te declareren. Het snel won beroemdheid en wist niet otboya van de invitaties om voorwaarts met publieke concerten te komen. Het eerst concert het schonk naar op de leeftijd van 8 jaren oud.

Met 11 jaren oud Friderik begon de lessen te nemen van de compositie in van niet langgeleden openen in De warschau naar De belangrijkste muziekschool. In 15 jaren oud het gaf de eerst compositie (Of uit. 1) - rondo voor fortepiano, en jaar na, in 1826 g., Scheep ging aan de verlovingen beneden het leiderschap I. Elsnera. In jaren ucheby - hoe, begeleidend, en alle leven - Shopen was de denizen van de muziekavonden, van de concerten en opernykh spektaklei proberend zal niet niets interessant verzaken. Maar Warschau behoorde bij niet het aantal van de ruime muzikale centra van Europa, en eerlang Shopen vernam de behoefte van het vertrek naar het buitenland, om te verrijken en om de muzikale ervaring te verruimen.

In 1829 g. Het schonk naar in Vien meerdere concerten welk werd uitstekende toelating wedergegeven. De vernieuwing ervan muziek leidde ventsev in complete bewondering, en Shopen teruggekeerd naar Warschau preispolnennyi motie om internationale erkenning te bereiken.

Alle dat tijdperk het niet stoppend schreef muziek uit. Namelijk dan trof de hel van twee concert aan en verschil op de thema's van de opera "Don Joa" Motsarta staande bedenker met bijzondere helderheid om de ispolnitelskoe handigheid, en verreweg obogativshie de technologie van fortepiannoi wedstrijd te manifesteren. Maar muziek Shopena totaliter zijn virtuoznosti nooit werd van diepe inhoud ontnomen, terwijl complex boodschappende doende arcades in de composities enkel honderd sovremennikov leix voerde actie de handigheid executor. Applikatura, benuttend van de pedaalen en ritmika verruimde de armory van expressief direct toegankelijk fortepiano en enchanced van moshch honderd klinken. Geintroduceerde Schoencreme pianistom de stijl van de wedstrijd vozobladal in Europa op de ongedeeld polveka.


Door Vien in Parijs

2 November 1830 g. 20-zomer Shopen onbeheerd Polen. Met De warschau verontschuldigd, het nam aaneen zilverene boot van gorstiu oorspronkelijk land, is mogelijk anticiperend die rasstaetsya met rodinoi naveki.

Hoewel in Het polen verstrekene leix kindertijd en vroege puberteit Shopena, maar het mondige werken worden door De schoencreme animo binnengedrongen, en zelfs de meest hel van hen worden door de rob gevoel droevig aangetekend. Voor acht maanden uitgevoerd in Vien, Shopen schonk naar alle twee concert. Vandaar het werd in Parijs, togdashniuiu de hoofdstad van Europese cultuur doorgestuurd. Aangeleerd als vroeg als in Frankrijk omstreeks bloedige onderdrukking tsarskimi door de troepen van de opstand in Het polen geomvat door de vertwijfeling componist schreef hartstochtelijke etiud heling titel "Revolutionair". Met betrekking tot de aannames van het een aantal van historici jeugdige pianist werd revolutionaire motie purporting Het polen ontheffing verbonden aan.


Leven in Parijs

In 1831 t. Shopen komt in Parijs. Fransen hoofdstad werd voor peto seconde rodinoi, maar zo en niet geluk geven. Op het moment in Parijs obretalas talrijke Schoencreme emigratie, met De a. Mitskevich, S. Vitvitskii, I. U. Nemtsevich, T. Norvid en I. Fontana. Zijnend verschuldigd naar kennis ermee Shopen werd in de beste huizen van de stad geadministreerd, hoewel zelve niet mot om uitspatting denet te pochen. Eerst timen het won op het leven door de lessen van de wedstrijd op fortepiano welk schonk naar ine het algemeen landgenooten. Door de meeste populaire docent in Parijs het werd slechts na de verschijning op de muziekavond op rijk gezin Rotshildov. Nu bereid was bedragen betalen voor honderd lessen groot geld, en eerlang Shopen werd zeer persoon bevoorraadde. In de brieven thuis het pochte die alvorens het worden deuren de meest briljant salopov opengesteld, waar er roeien met de riemen op de egaal mee bodes, ministers en superieur znatiu. Om te beroemdheid winnen in Parijs, ontoereikend was naar yavit wereld de verrichtingen. Het succes conditio sine qua niet was deelneming aan leven profaneren, vuren-plaatsen welk waren zaalen. Namelijk er inzamelden superieure ontsteken, werden concerten voor uitgekozen publiki beslecht. De rijke logementhouders van de zaalen zelfs hen converteerden in het heden kontsertnye hallen. Het is bijvoorbeeld, industrieel fortepiano Pleiel werkte svoeigostinoi scene met zwaar fluwelen gordijn in, waarover Shopen speelde tal van de parijs concerten voor slivkami metropolitische samenleving. Het bijzondere mensen omcirkelde, het was lieveling van aristocratische zaalen, maar erin niet persoon zag, bezmerno verdurend voor de voorland de otchizny na de bloedige onderdrukking van De november opstand.

Op dit tijdvak trof hel het belangrijkste solnye composities voor fortepiano aan. Niettemin kontsertnaya loopbaan formeerde niet ook succesrijk. Shopen bezat niet noch bloed, evenmin sterke gezondheid, noodzakelijk voor slopende manier van leven kontsertiruiushchego pianista. Het is hereto, het niet luide wedstrijd kon de kamer van grote kontsertnykh hallen, en voor iedere verschijning het skovyval onweerstaanbaare vrees niet vullen.

De better half van volwassen leven Shopen voerde in Parijs, leix nu en dan otpravlyayas in de tournees uit. In 1835 g. Het bezochte Dresden, waar vliubilsya in 16-zomer Mariiu Vodzinskuiu, waarmee beslist om in huwelijkse staat binnen te komen. Naar maar deze plannen vosprotivilis ouderpaar Marii, en eerlang niet welk plaatsnemde roman ugas. In gelijk jaar door geweet te Duits componist van en de persoon van gelijke leeftijd F. Mendelsona Shopen kennissen maakt met met bijzondere bedenker van romantische muziek Robertom Shumanom. Enthousiaste critiques Shumana op de werken Shopena proslavili de naam van Poolse componist in De duitsland. Verschil op het thema Motsarta German componist gegrogeten door de woorden: 'Oeo hoeden, messrs af. Alvorens jullie nieuwe beschermgeest".


Muziek Shopena

Shopen en het vlierstruik op jaar vriend, genialnyi Hongaarse componist Ferents Leaf, gehoord bij nummer leidinggevende pianistov de tijdperk. Waarheid, houdingen tussen hen niet altijd gevormd cloudlessly wegens serieuze verschillen in de benadering naar de muziek. Shopen schreef aan er mee klassieker berezhnostiu toe. Erop instrument altijd gestaan metronom, en niet sterven te houden tact leerlingen het leidden in de krankzinnigheid. Vel gespeeld in elk meer bravurnoi, naar shchegolskoi manier en was vooringenomen om vreemd werken met betrekking tot de uitvoering motie "te amenderen. Vertel die op een keer Vel verrichte noktiurn Shopena bedecked honderd virtuoznymi tussenvoegingen. Vozmushchennyi Shopen provorchal dat Vel of moet muziek spelen als ze wordt uitgeschreven, of is bespelen niet vovse.

Het is begeleidend, niettegenstaande "klassiek" bloed, Shopen en zelve gewillig diversified de muziek. Met het dit draaien op uitzicht het in het algemeen gebruikt gekomen "tempo rubato" uit, bij wie akkompaniruiushchaya hand duidelijk bijhoudt volnosti in de uitvoering van de composities en nooit gespeeld een en gelijk pesu is gelijk. Aanleiding die was de spontaane beschikking ervan muziek welk dikwijls afkomstig was van improvization. In het alles dat Shopen schreef muziek op zijn gemak en met de grootst tshchaniem uit. Totaliter verzachten ervan improvizations vernieuwende werkwijze was dolgim en kwellend, en componist kon zonder beeindigen een-aleene muzikale zin converteren. Met betrekking tot de getuigenis van beleven, wanneer Shopen werd het resultaat van het werk niet bevredigd, met hem geschiedde zenuwachtig fit, en het gedroeg hoe eigentijds bezumets.

Alles behalve alle muziek Shopena wordt voor fortepiano (met de orkest leix van 2 concert - Fa-minderjarige uitgeschreven en Mi-minderjarige), Erin muzikaal heritage liep 2 hersenschim binnen, 26 voorspellen, 17 polonezov tempo, en andere hand vrijelijk gedraagt zich melodie, chut labberlottig executerende poty en chut versneld - ander. Shopen zelfs stond enkel 58 mazurok, 17 valsov, 21 noktiurn, 4 ballades, 4 skertso, 4 expromta, de menigte van kamernykh werken, van de gezangen en anderen gering vormen toe. Uitgeschreven op rodine mazurki, valsy en polonezy eigentijds stilizovannye gantsy. Intiem lirika mazurok accuraat contrasteert met de zaal glinsteren valsov. Netrudno om waar te nemen die meerdere gemaakt op chuzhbine polonezov scheen op hel in de impuls van vaderlandslievende inspiratie.

Beide fortepiannykh concert worden voor het vertrek naar het buitenland uitgeschreven en, zeker, worden evenementen in Het polen verbonden aan, waar op het moment toebereiding reed naar De november opstand.

Tijdens volgende nationale opstand tegen Rusland voorgekomene episode welk kan door de voorland ironie heten. Na pokusheniya 19 September 1863 g. Op tsarskogo namestnika generaal Berga paleis Zamoiskikh op varshavskoi straat New Svyat was razgrablen, en van het venster op de bestrating vybrosheno fortepiano, waarover wanneer-die Shopen speelde.


Liefde en nedug

In de oktober 1836 g. Shopen kennissen maakt met in Het vel huis met bizare pisatelnitsei Zhorzh Said (eigentijds noemen Aurora Diudevan). Zijn te allen tijde veroorzaakte grootheden, en door dat tijdperk op zijn rekening was aanzienlijk amatorial pokhozhdenii met de gedeputeerdeen romantisch kruzhka, bij wie ze introduceerde en Poolse componist.

In de zomer van 1838 g. Zand en Shopen werden vrijsters. Volgende winter zij voerden in de mannenklooster op het eiland Majorca uit, waar pisatelnitsa woonde naar de gezondheid van de vriend bij. Middellandse zee klimaat en de grandeur van de natuur nut uitvoer naar componist welk niet hield eiser ofs nieuwe composities op. Maar van prikhodom herfst regentijd op Shopena waren enchanced simptomy tuberkuleza, davavshie omstreeks zichzelf moeten weten als vroeg als paar jaar. Het is in de februari 18,39 g. Zij vergolden in Frankrijk, waar uedinilis in Noane, agrestic imenii Zhorzh Sand. Daaruit porie zij er toe 1846 g. Erop ging er op de zomer uit, en in de winter van teruggegeven in Parijs, waar leende los apartamenty. Op vrije voeten van de compositie van de muziek of lessen timen Shopen gedraagd met Zhorzh Sand en zijn door kinderen Solanzh en Morisom.

Het is tussentijd, nedug podtachival de gezondheid van componist. In is blij hoog wasdom het woog niet en 50 kg - enkel meer, dan 12-zomer Solanzh af. Maar, niettegenstaande de ziekte, het met betrekking tot de imperatieve aanvragen van vrienden beslist om naar meerdere concerten te schenken. Hieraan beslissing ging stolko apprehensiveness vooraf en boggle, van welk liubovnitsa Leaf Mari d'Agu eens zei: "Shopen alle langs kolebletsya, permanente hij heeft slechts kashel".

Concert welk plaatsnemde 26 April 1841 g., Werden echte zegepraal - prachtige critiques, grote monetaire heffingen. Niettemin kwam Shopen voorwaarts voor publikoi anderse slechts tijdperk. Het is begeleidend, hoe vernomen in gelijk jaar Vel, deurpost benutt zo briljante reputatie welk is buiten alle manier van de kritiek.

Intussen kwam verkoeling en in de houdingen van componist met Zhorzh Sand die ook negatief werd naar erop gezondheid gezegd. In de werkwijze van vzrosleniya kinderen pisatelnitsy in huis alles meer dikwijls gloorde kwesties. Zand zelfs schreef roman uit, belangrijkste heldin welk verongelukt wegens revnosti de zieke geliefde. Conclusie naprashivalsya zelve soboi - naar de om haar naskuchila leven met Shopenom, en in 1847 g. Na stormachtige razmolvki tussen vriendinnen kwam breuk voor.


Zonsondergang

Lichamelijke en dushevnoe gezondheid Shopena serieus werd verwikt. Om te componist roepen van droevige voorstellingen omstreeks de zielsangsten op, vrienden opnieuw overreedden het om voorwaarts voor publikoi te komen. Ditmaal het vergezelde voormalige uchenitsa Jein Steriling portie om te ondervangen die kwellen nervoznost welk het traditioneel wedervoer voor de concerten.

In De april 1848 g. Zwaar zieke Shopen gaat naar Engeland, waar zal concert in Londen uitlenen en zelfs pleegt 12-chasovuiu reis in De edinburg met betrekking tot spoorweg. In de brieven het, waarheid, klaagde die nauwelijks ademt en hier is-hier is naar "otdast God geest". Steriling dromende om de vrouw van componist te worden, begon het om te ergeren, en onverdraaglijk Engels klimaat, Shopen teruggegeven in Parijs zinspeeld op.

Ziekte nenadolgo steunde omlaag gelaten componist moet in de vriendenkring meerdere vergelijkenderwijs gelukkige maanden uitvoeren. Teruggegevene en inspiratie. Zo werden gemaakt twee mazurki gaf als vroeg als na de dood Shopena uit.

Maar nieuw rijmen neduga was als vroeg als niet achter de bergen. In de laatste dagen van het leven achter componist ukhazhivala het zuster Liudvika. Shopen ging in De parijs 17 Oktober 1849 g heen. Teraardebestelling werden met betrekking tot zadumannomu door hem ritualu ingehouden, tijdens welk werd "Rekviem" Motsarta geexecuteerd.

Friderik Shopen wordt op parijs begraafplaats Per-lashez, hieromtrent van de graven van grote Italiaan componisten Donitsetti en Kerubini begraven. Erin ernstig vysypali gorst gebracht van rodiny land welk het zorgvuldig sloeg alle langs op respectievelijk blijven chuzhbine aan. Leix vele jaren oud na de urn met het hart van grote componist werd Warschau en zamurovana in de zijdelings nefe kostela Sv aangedragen. Kruis.

Op het graf Shopena in Parijs kost gedenkteken, izvayannyi zyatem Zhorzh Sand - door de echtgenoot van zijn dochter Solanzh. In het park van Zhelyazovoi The zal van vozvedeny twee gedenkteken Shopenu - in 1894 en andere in 1968 g. En in 1948 jaar erin oorspronkelijk huis stelde museum open.