Klassieker epos


Kлacchheckhй эпocEpos loopt het aantal van de meeste vroege literaire werken, doshedshikh tot toe onze tijdperken binnen. Het in vele beinvloedde op de formatie van vroege beschavingen, incluis oeroude Griekenland en Rome welk, in zijn zwenk, grote invloed gaf op culturele tradities sovremennosti weder.

Het is hoofdzaak, epicheskaya gedicht - deze lange vertelsel in de dichtkunst, gewijd aan nekoei verheven thema, bijvoorbeeld, naar de voorland van de natie naar of godsdienstige voorstelling. Thema dit dikwijls belichaming vindt in deyaniyakh helden die doorkruisend het een aantal van test, dikwijls roeien met de riemen sudbonosnye beslissingen.

Tot toe ons zenden beduidende items "Skazaniya omstreeks Gilgameshe", voor het eerst schreef op glinyanykh tablichkakh in Shumere omstreeks 2000 jaren oud tot toe n op. E. Skazanie povestvuet omstreeks stranstviyakh voina Gilgamesha op zoek naar waarheid en eeuwig leven. De meeste vroege complete teksten van epicheskikh gedichten, verreweg onderkenden met betrekking tot animo, werden in Ancient Greece gemaakt en altijd waren werden Gomeru toegeschreven aan. Deze "Iliada" en "Odisseya" - werken, zo door chtimye grieken welk hen vporu om naar heilige boeken toe te kennen.


Gomer

Volksoverleveringen schilderen Gomera blind pevtsom welk reciteert de dichtkunst in de paleisen vozhdei, akkompaniruya zichzelf op de lire, muzikaal instrument verwant naar arfe. Dopodlinno omstreeks Gomere niet wisten niets, en wetenschappers continueren om te disputeren, schreven het een of uit zowel groot drevnegrecheskie gedichten, als heeft het ernaar enkel houding over het algemeen. Het is zoals, alles begon van nekoei traditioneel thema boekte van ust in usta, poosje ooit rond VIII eeuw tot toe n over. E. Vertelsel werd niet opgeschreven. Melding, is mogelijk, was maakte een of meerdere "gomerami" welk verwerkte, imparted vorm, oude volksoverleveringen fatsoeneerde.

Kлacchheckhй эпocGedichten Gomera bestaanan uit geschiedenissen (door onderdeel mificheskikh, deels echt), geweten ieder greku en povestvuiushchikh omstreeks de aanleidingen, motie en de consequenties van Troyanskoi oorlog. Oorlog begon wegens wat troyanskii tsarevich Parijs Elena ontvoerde, de vrouw van tsarya Sparta Menelaya. Broer Menelaya Agamemnon, opperste predvoditel Miken, opriep andere Griek lineaalen om voorwaarts tegen De troje te komen, om te geven Elena en naar de wraak voor de aanval terug. Na respectievelijk niet brengen 10 de-zomer beleg van De troje de grieken van perekhitrili de vijanden teweeg: Hebb maakten type welk geruggensteunde omlaag, zij lieten groot van hout konya, daarbinnen welk verbleven voiny. Likuya, troyantsy zatashchili konya in de stad - en obrekli ons op de nederlaag.

De diverse episodes van de vertelsel omstreeks Troyanskoi oorlog en navolgende evenementen, proisshedshikh na gevende Griek tsarei met de overwinning thuis, tijdperk en opnieuw waren gebruikt in de rijk literair heritage van Griekenland. Samenzweer "Iliady" wordt op een van de episodes van de slotfase van treuzelende oorlog gevonden. Achilles, voorop van voorop tussen Griek voinov, ruzie krijgt met Agamemnonom en beledigd, dierevelen in de shatre afgekeurd om te vechten. Grieken beginnen terpet nederlaag, verongelukt de vriend van Achilles Patrokl, en dan razyarennyi Achilles komt in de gevecht binnen en doodt zelve grozny troyanskogo voina, tsarevicha Gektora.

In de wereld Gomera goden fungeren hiernaast met mensen (verhuren meer dikwijls en onmerkbaar) handhavende protivoborstvuiushchie kanten braiding complotten en leverend met elkaar. Dit dikwijls verrijst en in "Odissee", naar waar protagonist helpt erbuit boginya Afina, maar per de tree geluidsschermen de god van de zee Poseidon. Moet veronderstellen die namelijk Odisseiu beschouwde de meest khitroumnym van alle grieken, kwam in het hoofd voorstelling omstreeks van hout kone. "Odisseya" povestvuet ook en erover skitaniyakh en avonturen onderweg thuis na De troje drop. Tussen de meeste gewetene episodes - het pobeg van de grot odnoglazogo tsiklopa Polifema, borrel Odisseya met volshebnitsei Tsirtseei, prevrativshei het kameraden in de zwijnen, en dramatische scene, bij wie het alle bruidegoms doodt, niet davavshikh naar de rijstrook ernaar getrouwe vrouw Penelope.


Vergilii

Met the times van Gomera minulo zes eeuwen, wanneer door de lineaalen Sredizemnomoria werd romeinen. Maar de cultuur van Griekenland als daarvoor hoog werd geacht, en romeinen gewillig gedraagden zich de geschiedenis van Griek vertrouwend die troyanskii tsarevich Enei, spasshiisya na de drop ervan oorspronkelijke stad en bezhavshii in Italie, en was hun progenitor. Dit bezielde de grotste Roomse dichter Vergiliya (Publiya Vergiliya Marona, 70-19 gg. Tot toe n. E.) Op de spelling van de gedicht, in het centrum welk Enei verbleef, omdat vertellend omstreeks de wet van braveries van oeroude held, het daarmede van proslavlyal velichie Rome. Beneden de begunstiging de zelve keizer van August Vergilii maakt "reglementaire" Romein epos, bij wie carols agadic verleden imperium - en zijn heden velichie.

"Eneida" knowingly gevolgd naar de tradities Gomera, waarin goden (ditmaal Rooms) alle mee storing veroorzaken de kwesties van mensen. Boginya Iunona de schip veroorzaakt van ambulante held sbitsya van de koers. Maar naar hem patroneert het moeder Venera, en schip Eneya terpit wrak nabij Carthago, waar Venera oorzaken tsaritsu Didonu vliubitsya in held. Niettemin tsar goden Iupiter vertelt Eneiu om van prednaznachenie voorland waar te maken en om Carthago te verlaten. Brokene-hearted Didona leken op ons hands. Tsarstvo dode bezocht, Enei pristaet naar de kustlijnen van Italie, waar na het een aantal van de strijd en avonturen zal dochter tsarya Latina trouwen. Daarmede wordt superieur prednaznachenie Romeinse Rijk erkennen, omdat, met betrekking tot versie Vergiliya, zoon Eneya Iul werd rodonachalnikom Iulianskoi dinastii, waartegen behoorde Iulii Caesar en Oktavian August.

Epos Greko-roomse wereld grote invloed wedergaf op alle west cultuur basis voor de menigte van de gedichten, pes, van de opera's, van de schilderstuken en beeldhouwkunst voorgelegd.


Weet jullie?

  • Uitgeschreven in II eeuw tot toe n. E. In Indies "Makhabkharata" en "Ramayana" - een van de meeste oeroude epicheskikh gedichten.
  • Eerst Engelse eposom wordt Angelsaksische volksoverlevering "Beowulf" (VII in beschouwd. N. E.), Povestvuiushchaya omstreeks de slag met de draak.
  • Tussen deftig Christelijk epicheskikh van de gedichten van de middeleeuwen - "Kerkgezang omstreeks mijn Kant" omstreeks de Spaanse held van de slag met mavrami en "Kerkgezang omstreeks Rolande", bij wie Fransen ridders Roland en Oliver opoffering soboi voor de redding van het leger Karla Great.
  • "Luziady" Kamoensa en "Veroorz paradijs" Jona Miltona - tvoreniya imenitykh dichters, knowingly izbravshikh vaderlandslievend en godsdienstig napravlennost voor de werken.