Ballet


Niet waarschijnlijk magisters van de dans gezellige gosudarei de tijdvakken van De heropleving door luxueuze afbeeldingen, konden veronderstellen die seiut de zaden van de kunst welk in aanstaande eeuwen zullen miljoenen mensen alle overheen de wereld genieten van.

Het ballet van zarodilsya tegen het eind XV eeuw in Italie, waar vladetelnye vorsten huurde de beroeps magisters van de dans voor de formulering van prachtige aanzien, om te indruk maken op znatnykh gasten. Terzijde van de eerste beginselen van het toneelstuk, deze beeldspraak inbegrepen statige dansen, shestviya in de uitvoering van pridvornykh jonkvrouwen en kavalerov. Suprugoi Fransen koning, italianka Ekaterina Medichi gebracht in Frankrijk en mode op dikovinnye pridvornye balety geworden.

Populariteit pridvornykh baletov klonilas naar de zonsondergang, wanneer in 1643 g. Op Fransen prestol vzoshel Liudovik XIV. Nieuwe koning niet enkel vozrodil ugasaiushchuiu traditie maar ook levende deelname accepteerde: In spektaklyakh, poosje niet ook rastolstel voor danst. Quitte het adulatory bijnaam kwam van het ballet "Ballet de la nuit", waarin het kwam voorwaarts in de rollen van De koning-zon.


Parijs opera

In Liudovike XIV balety werden dikwijls en obstavlyalis met nevidannoi pyshnostiu gegeven. Ongeveer dan scheen afscheiding tantsovshchikov op de vrijsters en deskundigen. In 1661 g. Liudovik De koninklijke academie vestigde van de dans "in de doelen van verbeterend van sego kunst", en na 10 jaren oud - De koninklijke academie van de muziek. Zo werd de kelder van aankomende Parijs opera gestoken.

Namelijk in Parijs opera in 1681 g. Voor het eerst professionele ballerina's scheen. Na 32 jaar in het toneel geopend baletnaya school, om te stijven permanente influx nakomeling tantsovshchikov in wordende in het bijzonder populaire opera's-balety. Voor vele ballet werd broodwinning. Dan werden het steunpunt van baletnoi technologie gestoken en eerst grootheden scheen. Naar hun nummer behoren ballerina's Mari-Ann de Kamargo en Mari Sall, alsmede tantsovshchik Lui Diupre.


Vandaan okovy

In dat timt tantsevalnaya loopbaan begon met vroege jaren oud en zavershalas veel later, dan nu. Ballet en in kleine gedeelte niet zodanig afrekening vergde van de machten, als in onze dagen, en om te verhullen van publiki de gaand in jaren personen, tantsovshchiki kwamen voorwaarts in de vermommingen.

Dolgoe timen technologie en de stijl van de dans bleef onveranderde - tot toe dat porie, wanneer in de uitoefening begon worden voorstellingen Fransen tantsovshchika en khoreografa Zhana-zhorzha Noverra geimplementeerd. Het van naryadil acteurs in gemakkelijk, niet van stesnyavshie moties kostumen, verhoedden nadevat vermommingen en genodigd hebben van hen niet enkel tantsevalnogo van maar ook dramatische handigheid.

In 1789 g. Tal van wat preekte Noverr, gevondene belichaming in het ballet Zhana Dobervalya "Futile waarschuwen". Evenmin toespraken, van noch geest-relaasen omstreeks pokhozhdeniyakh goden en bogin, van evenmin vermommingen, van zingend en korsetov. Beschouwer aantrof nezateilivuiu geschiedenis omstreeks verliefde bonny jeugdige plattelander naar agrestic meisje welk moeder verlangde om voor rijke, maar dwaze synka indigeen pomeshchika te verwerkelijken. Dans obrel disengagement van en estestvennost moties.


Romantisch ballet

Op het begin XIX in. Alle aard van de kunst, met het ballet, ontpopt beneden machtige invloed romantizma, hoe van artistieke loop. Vozrodilsya belangstelling naar volk-overlevering en hersenschim. Dichtbij gloren romantizma in het ballet van de staal spektakli "Silfida" en "Zhizel". Ongeveer toen ballerina's begonnen om op konchikakh vingers - vstali op puanty te dansen. Niet baletnykh tufel met de onbuigzaam noskom, hoe op aanwezige ballerina's, zij behouden drijvend op puantakh leix wat dat gedeelte van de seconde.

Een van eerst begon om op puantakh Italiaan ballerina Mariya Talioni te dansen, vader welk stellen voor de om haar in 1832 g in. "Silfidu" op de scene van Parijs opera.

In 1836 g. Ogiust Burnonvil een aanvang nemen Kopenhagen de "Silfidu" met betrekking tot heugenis van merken met de deelname Talioni. Het ontwikkelde voor tantsovshchikov vreemde, gemakkelijke en antenne, stijl welk met betrekking tot sei dag de magisters onderkent van Danish Royal ballet.

De heldin van ander romantisch ballet, jeugdig krestianka, wordt van de geest ontnomen en sterft geleerd die zijn geliefde, dvoryanin Albert, niet kan erop getrouwd worden. Na de dood ze draait zich in blinde en redt Alberta van de dood. Premier "Zhizeli" werd in 1841 g ingehouden. Op de scene van Parijs opera met Karlottoi Grizi in zaglavnoi bundels.

Romantisch ballet was met betrekking tot voordeel de kunst van vrouwelijke dans. Tegen de tijd werd formulering pa-de-katra de piek van de populariteit van romantisch ballet als vroeg als minoval, en Parijs hoe het centrum van klassieke dans ponemnogu ugasat.


Klassiek ballet

In 1847 g. Fransen tantsovshchik Marius Petipa werd uitgenodigd leidend solistom in baletnuiu truppu Sankt-petersburg toneel. Door dat tijdperk het had tijd om meerdere baletov in West Europe, maar slechts in 1862 g te verstrakken. Uitgevoerde eerst baletnuiu formulering in Rusland - "Dochter faraona". Debiut ontpopte zich zo veel succesrijk die naar hem totchas de afspraak stelde van het ballet-magister, waarover het het worthily prosluzhil 40 jaren oud voor.

Petipa gemaakt overheen 50 mnogoaktnykh baletov, incluis "Raimondu", item welk Rudolf Nuriev een aanvang nemen Londen in 1966 g., En "Bayaderku", met zijn deftige "Wet van het dodenrijk" en virtuoznym pa-de-de welk met betrekking tot sei dag met glinsteren wordt in baletnykh concerten geexecuteerd.


Russische seizoenen

Khodili jaren, en meerdere Petersburg tantsovshchikov vzbuntovalis tegen de bar regels van klassieker stijl, stellen gaand in jaren Petipa in. Zij thirsted voor nieuwe interessante complotten dromend om beneden moderne muziek in modern landschap te dansen.

На https://gidrokomfort.ru/catalog/kaminy-pechi-i-biokaminy/ легко найти сопутствующие товары

In het nummer ergerden Petersburg ordes was tantsovshchik Michael Fokin welk Sergei Dyagilev uitnodigde porabotat een seizoen in baletakh Russisch antreprizy welk waren was intrede doen Parijs in 1909 g. Dyagilev was het centrale cijfer van de ruim klassikaal van dramatische kunstenaaren, componisten en andere creatief indistinguishabilities veroverd de krijgen van nieuwe aanwijzing in de types van kunst terug. Fokin wel eens was vangst op otkryvshiisya kans.


Zegepraal Dyagileva

Parijs kruiden uvenchalsya door echt zegepraal. Dyagilevskaya truppa "Russisch ballet" in de tijdperk veroorzaakte de menigte van de kwesties, maar zijn grote invloed op het ballet van XX eeuw veroorzaakt niet van boggle. Fokin "Shopenianu" stellen, "Apparition Rozy", Vurigheid-vogel, "Petrushku" en toerbeurt andere baletov flatteuze klassikoi XX eeuwen in.

In de compositie truppy kwamen voorwaarts bijzondere dansers. Door echte ontdekking voor De west werd Anna Pavlova vervaardiging etiud "Sterven lebed" een van de meeste populaire solnykh nummers in de geschiedenis van het ballet, alsmede Vatslav Nizhinskii, is mogelijk, van de grotste tantsovshchik alle tijdperken, en belated khoreograf instelling "Poslepoludennyi recreatie favna".

Dyagilev beval landschap Pikasso en Kokto, muziek - Stravinskomu, Debiussi en Raveliu. Het maakte ballet focus alles nieuw.


Met betrekking tot stopam Dyagileva

Dyagilev gestorven in 1929 g. Met de tijdperk raspalas en het truppa. Een van zijn leden, Jorj Balanchin in de achtergrond Petersburg school, poselilsya in New York, waar gevondene De school van Amerikaans ballet, op de basis welk werd truppa 'New York Siti Point" gevormd. Balanchin werd een van de meeste invloedrijke khoreografov XX eeuwen. Andere protegee Dyagileva, Serzh Lifar, gekoppen van baletnuiu truppu Parijs opera en dolgoe tijdperk was zelve invloedrijk cijfer in Fransen ballet.

Beinvloed Dyagileva wordt tot toe onze dagen en in Groot-Brittannie gevoeld. Erbij truppoi kwamen voorwaarts zodanig Engelse ballerina's, hoe Mari Ramber, Alisiya Markova en Ninett de Valua. Ramber maakte eigen truppu "Point Ramber", nyne een van leidende de wereld modern ballet. Markova alsmede de tantsevalnym compagnon Antonom Dolinym gevondene truppu "London Festival Point", eigentijds "Engels nationaal ballet". Ninett de Valua gevondene 'Vik-'Uells Punt" en baletnuiu school welk in verkleumdere anderen uchenits meisje bekoorde met betrekking tot noemen Peggi Khukkhem. Jaren na Peggi werden de grotste ballerina van de tijdperk beneden de naam Margo Fontein, en truppa Vik-uells - 'Door koninklijk ballet".

Russische seizoenen in Parijs - hoewel zelfs zijwaarts - de voorland beslisten van andere gevierde kunstenaar. In 1917 jaar nekii Youngster werd zo gezien in De ecuador dans Anny Pavlovoi gechoqueerd die besliste om tantsovshchikom te worden. Het werd in Londen doorgestuurd, waar was werd leerling andere dyagilevskogo protegee, Leonida Myasina, en belated - Mari Ramber, van vsyacheski opbeurend het toetsing van de machten in choreography. Door dat tijdperk Youngster smenil naam, en Uiliam Mellandein werd Frederikom Ashtonom. Erin formulering trof hel vele populair balety aan, incluis "Slapen" hen maakte voor twee solistov Koninklijk ballet welk werden nadien wereld sterren, - Entoni Dauella en Antuanett Sibli.

Van alle Europees baletnykh trupp, pozhalui, maar Royal Danish ballet niet invloeden ervoer van Dyagileva en Russische seizoenen trouw naar de ernstige opmaak van de meesterwerken Burnonvilya gehouden.


Opnieuw in SOVJET-UNIE

Intussen in alles in het Rusland bleef als daarvoor. Leningradskii Kirovskii en de Moskou ballet van Ruim toneel, zonder het ongeval perezhiv revolutie, floreerde in communistisch regime.

In 1956 g. Ruim toneel voor het eerst kwam op gastroli in Londen. Gebracht door hem ballet "Romeo en Juletta" gebruikt groot succes. Na 5 jaren oud in gastrolnyi tur met betrekking tot Europa werd Kirovskii ballet doorgestuurd en naar het buitenland de wereld kreeg enthousiaste toelating. Rusland was suzhdeno in volgende tijdperk om sterkste invloed op baletnyi wereld weder te geven, wanneer de danser van Kirovskogo toneel in Parijs gevonden, afgekeurd worden op de plank van het vliegtuig, vyletavshego naar Rusland getild. Het naam - Rudolf Nuriev. Van Parijs het perebralsya in Londen, waar dolgoe tijdperk danste in de wasem met Margo Fontein wereld grootheid geworden.

Maar Nuriev, en na het paar jaar Michael Baryshnikov, bezhavshii van truppy Ruim toneel in 1974 g. Tijdens gastrolei met betrekking tot Noord-Amerika, waren niet het enige briljante magisters van de dans. De zij van de staal van otkryvatelyami nieuwe richting in het ballet dat man-tantsovshchik door misschien ster ondersteund, om ballerina te evenaren.