De heropleving kunst


De heropleving tijdvak was nauwelijks niet het meeste vruchtbare tijdvak in de geschiedenis van de kunst en presenteerde naar de wereld van de ongedeeld pleyadu beschermgeesten. In dat porie toon naar alle landen van Europa toegewezen Italie, en in de kunst vozobladali trouw naar oeroude idealen en de realisme van de afbeelding.

Door de term "Heropleving" (of "Renessans") zal de tijdperk van grote culturele zwenken XV-xvi vv benoemen., Die begon in Italie en met de tijdperk geomvat alles behalve alle Europa. In het tijdvak van De heropleving wezenlijk menselijke waardes veranderde. Vsplesk activiteit en moguchaya trouw in inner machten en de mogelijkheden van persoon werden de basis van de welvaart van lettere en de nieuwe verschijning van de rol fantastisch en het bedenkers in de samenleving bestaan. In de macht van van je welste aantal van aanleidingen Heropleving begon van Italie. Terzijde van artistieke tradities, dit land rijkdom won, gelijkmatig welk was van niet totaliter Europa, en kuptsy en kassiers van eigenstandig en voorspoedige steden op zijn landen wensende proslavit de namen, beeltenissen bevalen, vozvodili paleisen en met ruim pyshnostiu opgesmukt molelni en usypalnitsy. De luxxe combinatie met metsenatstvom, hoewel zelve met betrekking tot zichzelf hebbenen nog niet verschijningen groot tvorenii lettere gegarandeerd, nog schonken naar de kunstenaaren mogelijkheid om de talenten te ontwikkelen en om hen in complete te ontdekken en ontstellende verbeelding om te meten.


De cultuur focust

De kunst van De heropleving van de uitgesproken geestelijke tradities van de middeleeuwen, caroled menselijk wezen en echte wereld om het het verroerd zich; Daarmede het de idealen van de oudheid teruggekomen op, als naar-nieuw de klassieke tradities vertolkte van de beschavingen van Griekenland en Rome. Literatuur, filosofie en de schildere kunst van de oudheid bevoorraadde Italiaan magisters materieel en voorbeelden voor de namaak. Zij geachte voorouders en voor de houding naar het leven op de heel, en voor de meesterwerken, zo en bleven aller tijden na 1000 jaren oud na de drop van oeroude beschaving. Heropleving in de kunst oplegde beperking niet komen op bylym complotten en klassieke stijlen terug; Waren pereosmysleny oeroude methodes in de architectuur, constructie, om en in andere types en de aanwijzing van de kunst uit te houwen.


De heropleving architectuur

Italie is een land van talrijke steden, en ieder als vroeg als dan was als naar-de fantastisch en willen niet tzeggen. Het is toch, op zare de tijdvakken van De heropleving, t. Door hem. Op het begin XV in., Culturele grotste bloem Florence bereikte. Namelijk hier in complete macht werd talent Lorentso Giberti (1378 - aangekondigd1455), de eerst grote beeldhouwer van het tijdvak van De heropleving. In 1402 g. Het gezag van de stad competitie verklaarden op de aanmaak brons decoreerde talrijk relefami (t. Door hem. Bossed litymi of puncheon, hoe op de geldstukken, door de afbeeldingen) deuren in baptisterii kafedralnogo dom. Het Giberti bemachtigde; Op gepresenteerd door hem project brengende opoffering Isaak was vyleplen naakt, met ontwikkeld, hoe op oeroude god, muskulaturoi die met de vaststelling was in strijd christen asketizmu de kunst van de middeleeuwen.

Skulpturnye de deuren van werken Giberti werd de belangrijkste decoratie van baptisteriya Florentiiskogo dom, en ervan winkel erop ging vele begaafde beeldhouwers uit. Een daarvan - Donatello (ok. 1386- 1466) - zelfs overtrof docent; Het werk geinspireerd door klassieker verzamelt, verrassend realistichny. "David" (1430 gg.) - Elegant volbracht van het brons triomfantelijke overwinnaar betredend op otsechennuiu koppen vooroverliggend Goliafa, - werd voorop met the times van de oudheid skulpturnym door de afbeelding van vrijelijk kostend menselijk cijfer in eigenlijke grootte.

Naar hereto generatie, als Giberti, behoorde andere florentiets, grote zodchii vroeg Renessansa Filippe Brunelleski (1377 -1446). Het onderzoek van de gedenktekens van de oudheid beinvloedde op de beta en de architectuur van dat tijdperk, droeg praktische pereosmysleniiu oeroude theorieen bij. En vozrozhdennye door de magister de eerste beginselen van klassieke architectuur - colonnes, driehoekige zolders, calotte en koepeltenten waren gebruikt er toe XX in. Het meeste gewetene werk Brunelleski (de koepeltent van florentiiskogo dom) - echte mirakel 1420 gg., Flatteus mogelijk zijnde verschuldigd naar de bestuderingen van de architectuur van Ancient Rome.

Brunelleski werden een van de producenten van de wetten van de vooruitzicht - de systemen van de afbeelding van predmetnogo wereld op de vliegtuigen. Deze wetten waren naar noodzakelijke beeldhouwers (in de eiser van relefami) alsmede, vooral, naar de kunstschilders die kon voordeel van niet vooruitzichten door oeroude stalen niet nemen. Het is begeleidende, zij gemaakt navolging naar het animo van de oudheid oeroude beeldhouwkunst geinspireerd, en eerst, die regelde om realistichnogo te verkrijgen en monumentaale afbeelding, werd Mazachcho (1401 -28).


Kunstenaaren en metsenaty

Overheen praktisch alle XV in. Door republikein Florence pravili gedeputeerdeen dinastii Medichi - kassiers en salesmen, privykshie om met koninklijk gebied te leven. Zij waren niet niet sorry voor van het geld voor de slotstukken van oorspronkelijke stad en het gezin. Van de magisters door hem, zoals ander burgerlijk, was in de eerst plaats noodzakelijke dekor - rijke helder verven en ingegooide ogen bijstere inktkoker propisannymi details. Het is misschien, de grotste prodolzhatelem deze traditie was Sandro Bottichelli (ok. 1445-15Ю), tvoreniya die de verstaanbaarheid onderkennen van de lijnen, de verzadiging van de kleur en ottochennost cijfers.

Bottichellievo "Adoratie volkhvov" uitgeschreven met betrekking tot bijbels complot, voor het eerst de afbeelding vormt van pokrovitelei kunstenaar: Dovolnye en zelfverzekerde personen Medichi zeer nieuwsgierig contrasteren van preispolnennymi zachtheid door De madonna en mladentsem Jezus. De meeste gewetene werken Bottichelli ("Voorjaar" en "Birth Venery") staan bewijsmateriaal omstreeks ander kant renessansnogo lettere - omstreeks hartstochtelijke adoratie naar klassieke mythen en cabbalistic filosofie door.

Tussen de kunstenaaren van vroege Heropleving aan het werk niet in Florence, werden Andrea Mantenia (ok onderkennen. 1431-1506) en Pero della Francheska (ok. 1415- 92), met de nauwkeurigheid wiskunde beheersende vooruitzicht; In "Bichevanii Khrista" de diepte van de afbeelding en de fantastisch tranquillity van personages maken de onvergankelijkheid sensatie. Eerst drie tientallen XVI in. Binnengekomene geschiedenis op welke wijze High Revival. Magisters, wiens creatieve rijpheid prishlas op deze jaren, in de uitmuntendheid vooruitzicht beheerste, de wedstrijd van ontsteken en dodenrijk (t. N. Kiaroskuro) en door andere schilderachtige toelatingen imparting de eigenschappen van de authenticiteit naar personages en onderwerpt.

Tijdens High Revival door het centrum van De italiaan kunst werd Rome, hoewel alle grote kunstenaaren aan het werk in deze stad, waren kin van andere plaatsen. IN De Rome van hen manilo niet weten van de landsgrenzen metsenatstvo, en, onder andere, edelmoedigheid en de aandacht van zodanig vysokopostavlennykh de verzorgers van de kerk, op welke wijze paps Lev X en paps Iulii II richtte zich van vozrodit velichie Rome en zaodno om de namen te vereeuwigen.


De beschermgeesten van het tijdvak

Tijdens High Revival drietal de grotste magisters de echte hoogtepunten bereikten van artistieke kunst. Leonardo ja Vinchi, Mikelanjelo en Rafael in de ogen van sovremennikov muntten alle door de handigheid uit; Is mogelijke, namelijk daaruit porie in de stalene kunst om de hoge missie van de kunstenaar te zien, veeleer dan is ongedeeld de voerend van orde voor het geld.

Leonardo (1452 -1520), ouder van hen, bezeten van niet dozijnen door talenten in verschillende gebieden, zelden stopten podolgu op een onderwerp en in een plaats en lieten met betrekking tot zichzelf leix meerdere poloten. Het grondig levend, maar whereat de geheimzinnige "Madonna van de stones" en "Mona Liza" op welke wijze het is onmogelijk better antwoord klassieke idealen.

Grote beeldhouwer en kunstenaar florentiets Mikelanjelo Buonarotti (1475 -1564) vier jaren raspisyval plafond Sixtinskoi door kapelly bijbelse complotten begin van sotvoreniya persoon. Tvoreniya Rafaelya (1483 -1520) verschillen door fantastische zuiverheid, eendracht en sereniteit, zelfs als worden handeling ingevuld. Het afbeelding Devy Marii - zacht, zhenstvennye, en whereat ideaal in de neporochnosti - traditie steken op de eeuwen. Tussen izvestneishikh werkt Rafaelya - freski in papskikh pokoyakh Vaticaanstad en, onder andere, "Athenian school" is een top van High Revival.

De meeste gewetene zodchim dat porie was Donato Bramante (1444 -1514) imparting oeroude klassiekers bezit naar symmetrische constructies (hoe Tempetto in Rome) en eerst presenterende werkjes uiteenlopend door de straalen kapell en de koepeltenten van de dom zwede. Petra (die werd alles behalve honderd jaren oud met de deelname van Mikelanjelo en vele andere magisters) gebouwd.


Heropleving in Venetie

In de stad van de kanalen en gondolas schiftte door de zee van het overblijfsel van de Italie, Heropleving kwam later. Maar als vroeg als in de seconde half XV in. Venetie naar yavila wereld grote Jovanni Bellini (ok. 1430-1516), Jorjone (ok. 1476-1510) en Titsiana (ok. 1487-1576). Venetian kunstenaaren van de meerderheid sovremennikov onderkenden groot carnality en minder intellectualism in de behandeling van de complotten, naar en bijzondere magister van de beeltenis Titsianu was niet egaal in de overhandiging kleuren en Bill van parcelses. Architect Andrea Palladio (1508 - 80) met betrekking tot verzamelt Roomse klassiekers de stijl ontwikkelde van de gering behuizing huis (villy), meerdere eeuwen toegepaste andere zodchimi.

Na 1530 gg. Op de wijziging naar klassieker ongedeeld renessansnomu stijl kwam barok manerizm. Door de zonsondergang van het tijdvak van De heropleving beschouwen de wreed despoliation van Rome door de troepen Karla V in 1527 g., Met de vaststelling veranderend tsarivshie in De Italie van het animo en, hoe dit noch paradoxale, pokazavshee dat Heropleving bereikt de apices van de uitmuntendheid, en kwam porie op zoek andere wegen.