Kunst barok


Krasochnoe, emotionele kunst barok werd voornamelijk voor sluzheniya godsdienst gemaakt. Het richtte zich om beschouwer te bedwelmen, om erin verhevene gevoelen aan te blazen, maar superieur het doel was te introduceren geloven in de wereld van de mirakels, van extaticheskikh afflatuses en de instants van de zegepraal van christen trouw.

In XVII eeuw Italie conserveerde de topfunctie hoe de bron van nieuwe artistieke voorstellingen en toelatingen, en in Rome alle ook stekalis magisters kisti en reztsa van rond continent. Zarodivshiesya in Italie artistieke stijlen onveranderd werd door de staal voor de namaak vandaan buiten achter zijn beperkingen. In XVI in. Op de wijziging naar het tijdvak van De heropleving kwam barok manerizm welk was suzhdena nedolgaya leven. En het dinamichnyi preemnik - stijl barok - regeerde in de kunst overheen XVII en het deel van XVIII eeuw alle Europa en Latin Ameriku geomvat.


Vernieuwing en verbouw

Niet was wezen absoluut godsdienstige, kunst barok nog van vyrazitelem animo kontrreformatsii - moties voor reformirovanie en de verbouw van katholieke kerk, van vozrodivshee zijn macht in de slag met protestantizmom.

Magisters barok teruggekeerd naar de beste stalen van High Revival met hun klassieke eenvoud van de complotten en gewaarwordingen. In dat tijdperk barok de kunst groef van retroactieve tijdvakken op nieuwe tree op. Waar de klassieke basis van De heropleving tyagotel te bestelde evenwicht konfijtende emotionele afstand tussen werken en beschouwer, barok met neukrotimym aandrang richtte zich om te bevangen en om het geest te verwikken. Vernieuwde klassitsizm werd belangrijkste in de kunst Annibale Karrachchi (1560 -1609), wiens plafony in Romein galeree Farneze worden freskami Mikelanjelo in Sixtinskoi kapelle, maar verstoken verlenend de door hem sombere gloed van de hartstochten geinspireerd.

Naar de kunst barok was prisushch diep dramatizm, en door middel van de combinatie van de beeldhouwkunst, van de architectuur en muziek in gemeenschappelijke aanzien werden bereikt verschrikkend uitwerkingen. Met de bijzonder geweld doen van de eigenschap dramatische patetiki manifest in voorname dom zwede aan. Petra in Rome, en niet per de avontuur namelijk in het tijdvak barok zarodilsya het nieuwe type van kunst - opera.

Perenyav eerste beginselen klassitsizma - van de colonne, driehoekige zolders van en aarts, - architectuur barok verschilde van rommelige dinamizmom vlot gebekte vlakken en actiefs protivoborstvom vormen en ruimtes.


Lichtende persoon

De eerst grote Italiaan kunstschilder van het tijdvak barok, Karavajo (1573 -1610), was de persoon van rommelig pasklaar. Tot toe 1606 g. Het werkte in Rome, maar kinzhalom vijandig tijdens de wedstrijd in de bal geklapperd, was moet stad verlaten. Dobravshis tot toe Malta, kwam in orden ioannitov (gospitalerov) binnen, niettemin en er riep omlaag op ons eigen hinders, vvyazavshis in volgend draku. Werd beneden strazhu genomen, maar regelden om te rennen, en agenten ordena jaagden daarvoor door alle Sicilie en Italie. Op de leeftijd van 37 jaren oud Karavajo gestorven van de koorts, vooralsnog in begakh gevonden.


Prizemlennaya pravdivost

Neudivitelno dat persoon van zodanig opslag schilderstuken schreef, complete tijd dramatizma benadrukkende erin povorotnye momenten in bestaan van de helden, hoe, bijvoorbeeld, in "De missie zwede uit. Matfeya" of "Handling Savla". Waar elk meer onverwacht ontpopt voor sovremennikov prizemlennaya pravdivost het poloten.

Karavajo onbeheerd prisushchikh het godsdienstige schilderstuk van symbolische eerste beginselen adapterend neobychainye phenomena in de meeste obydennuiu toestand. Precies ook het verliet de idealization van de personages, zo karkateristiek voor de tradities antignostiki en High Revival. Het gemeene persoonlijke reputatie in vele bijdroeg befaamdheden welk het kiest naturshchikov in de omgeving van eenvoudige plattelanders en prostituees. Het wordt zo in "De missie zwede geportretteerd. Matfeya" publican Matfei het ziet er dus naar uit middelmatige gorozhanin rekenend ingezameld geld juist in dat moment, wanneer Jezus roept erop naar zichzelf in leerlingen. En in "Handling Savla" door de getuigen glasa Bozhego, povergshego op de knietjes geweten gonitelya khristian en obrativshego het in voorvechter Pavla, ontpopte plattelander met izmozhdennym persoon en pegaya loshadka.

Karavajo schreef rechter buiten natury leidende verbijstering sovremennikov, privykshikh naar de voorzichtige bestudering van canter. Maar allermeeste erin schilderende verschrikte toepassing svetoteni. Onderscheidende cijfers door de toeloopen van lichtend ontsteken tegen de achtergrond donker anturazha, magister gemaakt tvoreniya, compleet nevidannogo dosele dramatizma.

Karavajizm (gemaakt door hem systeem) kreeg de monding verbreiden anders van het poosje levende kunstenaar. Maar, hoe evenmin eigenaardig, in de zelve Italie het niet ukorenilsya, hoewel met betrekking tot stopam Karavajo ging van eerst waardige verwijzing vrouw-kunstenaar - Artemiziya Jentileski (1593 -1652). Zato tussen Fransen en Spaanse karavajistov was aanzienlijke bijzondere kunstschilders, en zelfs grote gollandets Rembrandt de sterke invloed ervoer van de landgenooten, perenyavshikh de innovatory stijl van De italiaan magister.

De meeste begaafde sovremennikom Karavajo in Italie was Gvido Reni (1575 -1642), maar echte titanom tijdvakken barok was, zeker, flamandets Piter Pauel Rubens (1577 -1640) die alles behalve alle derde dozijn de jaren oud van het leven gewijd aan uchebe in Italie.


Illusies

De gedeputeerdeen van volgende generatie - Gverchino (1591 -1666) en Petro ja Kortona (1596 -1669) - niet wist zichzelf evenaren in de technologie, typisch voor de stijl barok, - illiuzionizme. Hen tvoreniya ontwikkelden op de beschouwer de complete begoocheling van de realiteit. En materie hier was niet binnenshuis in het vensterraam knowingly respectievelijk "foto" maakte. Illiuzionizm barok gevallene in het niet de zelve vensterramen van de afbeelding. Eenvoudigste vorm illiuzionizma - dit artistically uitgeschreven op blancoe muur deur of type van raskrytogo venster. Deze toelating heet door Fransen term trompe d'oeil (de "oplichting van de zicht"). Naar de beste stalen van het schilderstuk barok standhouden plafony gemaakt met zodanig handigheid welk het is onmogelijke razglyadet de landsgrenzen van de muren, en overheen de hal slovno raspakhivaetsya bodemloze lucht, waarbinnen de omstreken van bovenste beste krylatykh schepsels vossedaet wat-nibud grote vorst, velmozha of bijbels personage. Helder golubizna lucht en paryashchie in de bewolking van het cijfer genereren op de beschouwer gevoel van de optimisme en de vermaak van het leven, naar chemu altijd richtte zich barok.


Beschermgeest barok

De grotste en raznostoronne begaafde beschermgeest barok werd beeldhouwer, briljante architect, kunstschilder en dichter Jovanni Lorentso Bernini (1598 - gecelebreerd1680). Vertel die het ingestellen opera, waartegen schreef boek uit en muziek, landschap maakten, de schetsen van de kostumen en zelfs verzonnen stsenicheskie samenstel van bewegende delen! Het werd in Napels bevallen van, maar de-beeldhouwer bevaderen van otvez begaafde tiener in Rome. Er is het blijje levend vlees verkregene de beroemdheid beneden de begunstiging van kardinaal Sipione Borgeze. Naar 26 jaren het door de houder werd paps Stedelijk VII, en in 1629 g. Nakomeling Bernini werd architect de ruimst in de Christelijke wereld van de dom zwede benoemd. Petra, constructie welk werd gehoosd als vroeg als aard sotniu jaren oud. Voor de magister geopend directe straat naar beroemdheid. Het alles behalve bezvyezdno werkte in Rome, en vele grote gedenktekens en dostoprimechatelnosti van oeroude stad moeten door naar hem de geboorte.

Bernini-beeldhouwer was virtuozom in getrouw animo barok. Vyshedshii van onder het het reztsa koude pilletje ozhivaet die door zachte calorieke leders die dichtbij glinsteren en de vluchtigheid van de doeken, en puckers drapirovok slovno kolyshutsya op gemakkelijk vetru. Anders dan vroeg beeldhouwkunst, het mondige werken worden van een alleen punt gezien en, doorgaans, worden in gemaakt speciaal voor hen architectonic interer, waarvan hoe naar vyplyvaiut navstrechu beschouwer begiftigd. Dit zorgvuldig ontwierp artistieke toelating is zeer karkateristiek voor de kunst barok. Magister dikwijls doelen beschouwer te helpen in opengesteld het vzoru volshebstvo die bessledno zal, doorbranden als oboiti om izvayaniya.

Van alle titanicheskoi werken Bernini overheen intererami dom zwede. Petra elk meere alles schrikt verbeelding Baldaquin - voornaam (hoogtepunt 29 m) awning overheen prestolom van aureate brons op, vozvedennyi daarover adapteren, waar, met betrekking tot predaniiu, waren pogrebeny zwede. Petr en zwede. Pavel. Het vitye colonne emblematize de voortduring van de christenheid, ascendant door Constantinople naar oeroude tempel Solomona in De jeruzalem. In dat tijdperk zij zijn zeer karkateristiek voor de schoonheidsleer barok, volno bied verstrijken met de klassieke afbeelding van de colonne in behalf van zrelishchnosti en nieuwigheid. Skulpturnye de decoraties van het karkas en brons, verkwistend decoreerden kistyami awning makende de begoocheling van zwaar fluwelen doek, maken Baldaquin een van de meeste wonderbare gedenktekens van de kunst barok.

Niettemin niet waarschijnlijk worden in de wereld gedenktekens gevonden, bekwaam om velichiem met machtig kolonnadami welk Bernini vozvel op de plaatsen zwede te wedijveren. Petra. Hoe govarival zelve magister, zij, slovno het zorgzame hands van-kerk bemoederen, paren en alle katholieken consolideren in heilige trouw. Naar het aantal van ander het Roomse meesterwerken behoort en Fontan vier rivieren op piatstsa Navona. Vier belangrijkste cijfers in het dit skulpturnoi groepering emblematize de grote rivieren van verschillende continents - Donau, Nile, Ganges en La-voldoening. Alle zij zijn deelden om dominerende ten alle compositie van echt oeroude obelisk in.


Beinvloed barok

Niettegenstaande het katholieke "zuiden" begin, stijl barok machtige invloed gaf op de kunst van De vlaanderen, Duitsland en Oostenrijk weder. In Frankrijk pyshnost en grandeur barok diende proslavleniiu absolute monarchie Liudovika XIV. Het is hereto, er waren zeer sterke traditie besprak klassitsizma, en zelfs grandioznyi paleis Liudovika in Versailles te zuiveren barok toe te kennen het is onmogelijk.

Stijl barok domineerde in Europa tot toe het midden van XVIII eeuw. De meeste gewetene staal het in Rusland - Winter paleis - wordt V. gebouwd V. Rastrelli in 1754-62 gg.

Op De Oekraine van XVII-xviii eeuw - de bloem van de cultuur barok verbonden aan orthodoxe traditie in fantastische synthese welk weerkaatste geestelijk en filosofisch iskaniya stormachtig, van tegenstrijdig en heroisch tijdvak. De magisters van dat porie doorlopend en slovno naverstyvaya balked na zapadnoevropeiskomu Renessansu, schilderde haar held geducht, knap, energiek en hartstochtelijk. Maar dit als vroeg als niet van bogopodobnyi titan Heropleving, en persoon verstaand bystrotechnost en illiuzornost "radostei aarden". Vandaar melankholichnost en de inner opname van personages tserkovnoi alsmede schilderstuk profaneren tussen de prachtige bloesem van het leven. Het tijdvak zedelijkheid niet verklaring van afstand verheft van aarden en menselijk, en handhaaft noodzakelijkheid redelijk samoogranicheniya. Persoon barok alle langs de kosten voor de keuze - te zijn voldaan hier en nu (namelijk op land) of later en er (op de lucht). Alsmaar confronterend aarden tverd met hemelse, kunstenaaren zullen de wil van de hersenschim bevrijdende ons en beschouwer van uslovnostei, van formeele godsdienst van uitlenen alsmede alledaagse logica. Vandaar fantasmagorichnost afbeeldingen hoe karkateristieke basis barok en een van de meeste helder ervan Oekrainse aard bezit.